Суб’єктам господарювання про нюанси подання заяви про відсутність у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку

9 місяців ago admin 0


Податківці роз’яснюють, до якого органу ДПС подається заява про відсутність у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку СГ, який з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, якщо джерела забруднення знищені або знаходяться на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії (у т.ч. якщо СГ здійснив перереєстрацію на іншу територію України).

Якщо платник екологічного податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку (далі – Заява). Заява подається в електронному вигляді через меню «Листування з ДПС» Електронного кабінету – за місцем обліку платника екологічного податку або на паперових носіях – до територіального органу ДПС, за яким закріплено виконання повноважень територіального органу ДПС, який знаходиться на тимчасово окупованій території або території проведення бойових дій. При цьому Заява адресується органу ДПС за місцем обліку платника екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації відповідно до ст. 250 ПКУ.

Підпунктом 69.16 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено особливості щодо не нарахування та несплати екологічного податку для суб’єктів господарювання – платників екологічного податку, зареєстрованих (взятих на облік) за місцем розміщення об’єктів оподаткування на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, затверджених наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004. Таким чином зазначені суб’єкти господарювання − платники екологічного податку не повинні подавати Заяву.

 ДПС у Закарпатській області