Про актуальні питання застосування РРО/ПРРО – під час «гарячої лінії»

9 місяців ago admin 0


Сьогодні, 15 серпня 2023 року, у Головному управлінні ДПС у Закарпатській області пройшов сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості застосування спрощеної системи оподаткування та використання РРО/ПРРО фізичними особами – підприємцями». Відповідала на питання платників Наталія Жук – начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Закарпатській області. Наводимо кілька актуальних питань та відповідей на них, якими цікавились платники найчастіше:

1. Хто з ФОПів повинен використовувати РРО та ПРРО?

Реєстратори розрахункових операцій у 2023 році зобов’язані використовувати підприємці, які здійснюють розрахункові операції:

– фізичні особи підприємці 2-4 груп спрощеної системи оподаткування, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу;

– фізичні особи підприємці на загальній системі оподаткування.

Таким чином, застосування РРО обов’язкове для підприємців, що ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі(із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів або наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

2. Чи потрібно застосовувати РРО/ПРРО платникам єдиного податку першої групи?

РРО/програмні РРО не застосовують платники єдиного податку першої групи.

3. Чи потрібно застосовувати РРО/ПРРО ФОПам незалежно від обраної системи оподаткування у разі здійснення розрахунків виключно безготівковим розрахунком?

РРО/ПРРО не застосовують уразі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОПа, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати – поточний рахунок у форматі IBAN. При розрахунках в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

4. Чи повинні ФОП – платники ЄП 3 групи, які не є платниками ПДВ вести облік доходів та витрат?

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість (ПДВ), ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Це означає, що такі ФОП не повинні підтверджувати документами (в тому числі первинними документами) витрати на придбання товарів/послуг, а повинні вести лише облік доходів. Водночас, такі ФОП повинні підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу.

Документами, які підтверджують дохід ФОП є документи, що підтверджують надходження коштів на поточний рахунок в банку або надходження готівкових коштів. Оприбуткування та облік ФОП отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат/у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ. ФОП касової книги не ведуть.

У разі застосування РРО доходи, вказані ФОП – платником єдиного податку підтверджуються звітами РРО/ПРРО та виписками про рух коштів на рахунках, відкритих в установах банків.

ДПС у Закарпатській області