Зміни у законодавстві щодо РРО (ВІДЕО)

9 місяців ago admin 0


До уваги суб’єктів господарювання, які застосовують реєстратори розрахункових операцій! Низка змін щодо їх використання вступить у дію з 1 жовтня цього року. 40 тисяч закарпатських платників єдиного податку перебувають на обліку, з яких 36 тисяч фопів, решта – юридичні особи. Наразі майже 8 тисяч платників використовують класичні реєстратори розрахункових операцій та біля 9 тисяч працюють з програмними РРО.

Реєстрація РРО чи ПРРО – обов’язкова для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі. Аби дотримуватися чинного законодавства суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону зобов’язані це зробити у контролюючому органі. Заява подається у електронній формі. Обробляється у автоматичному режимі і за результатами обробки надається відповідь платнику податків щодо реєстрації РРО чи ПРРО.

Податківці звертають увагу, що застосування РРО чи ПРРО обов’язкове для всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівкові чи безготівковій формі із застосування електронних платіжних засобів, у тому числі для фопів платників єдиного податку ІІ, ІІІ та 4 груп. Крім того, з 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, якщо вчинені при продажу товарів, крім підакцизних, чи наданні послуг на тимчасово окупованих територіях – по дату завершення окупації, а також у зоні активних чи можливих бойових дій по дату їх припинення. 25 % вартості проданих з порушенням товарів чи послуг – такий розмір штрафу за порушення, вчинене вперше, а за кожне наступне – 50%.

Податківці розгорнули інформаційну кампанію з метою доведення норм закону до платників податків. Уся необхідна інформація стосовно РРО/ПРРО розміщена на сайті, навіть передбачили розділ – «типові питання-відповіді», також вказані номера телефонів у кожній області та місті. Крім того, закарпатські фахівці будуть проводити зустрічі з платниками та представниками органів місцевого самоврядування для роз’яснення усіх нюансів.

Детальніше дивіться у відео сюжеті телеканалу «М-Студіо», клікнувши ТУТ.