СТАРТУВАВ НОВИЙ ЕТАП ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ МІКРОГРАНТІВ «ВЛАСНА СПРАВА»

9 місяців ago admin 0


Українці можуть отримати мікрогранти для створення або розвитку власного бізнесу.

Програма мікрогрантів розрахована як на досвідчених українців, так і на початківців. Для участі потрібно підготувати бізнес-план для діючого або майбутнього підприємства та разом із заявкою подати через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія» (далі – «Портал Дія»).

Бізнес-плани розглядають «Ощадбанк» та Київський міський центр зайнятості. Банком оцінюється ділова репутація заявника та відомості зазначені у заяві, далі учасник має пройти онлайн співбесіду у Київському міському центрі зайнятості, за яку теж виставляють бали за наступними критеріями, а саме: мотивація та реалізація запропонованого проєкту, чітке розуміння бізнес-плану, чітке розуміння маркетингового плану, чітке розуміння операційного плану, попередній досвід роботи, що може бути доцільним в реалізації бізнес-плану. Співбесіда оцінюється за значенням від 0 до 50. Комісія центру зайнятості не розглядає бізнес-плани з оцінкою Банку нижче 99 балів.

Рішення про надання гранту приймається Державною службою зайнятості.

Кошти видаються на основі рейтингу: спочатку фінансування отримують заявники з найвищим показником. Розмір мікрогранту визначається відповідно до його запиту, але не менше 50 000 гривень та з урахуванням кількості робочих місць: до 150 тисяч гривень, якщо підприємець створює мінімум одне робоче місце та до 250 тисяч гривень – за два і більше.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2023 р. № 39, зокрема, внесені зміни до Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738. Одна з новацій стосується механізму доопрацювання бізнес-планів – тепер його потрібно подати протягом 15 календарних днів з дня отримання повідомлення центру зайнятості, надісланого в кабінет отримувача на «Порталі Дія», крім того, доопрацювання бізнес-плану може бути здійснено отримувачем тільки один раз.

У 2023 році заплановано 20 періодів подачі заяв на отримання мікрогрантів.

Київ є одним з лідерів серед регіонів України – тут реалізовано найбільше бізнес-проєктів за кошти мікрогрантів. З початку року отримали схвалення Державного центру зайнятості 347 заяв киян в тому числі 33 заяви ВПО.

Загалом за 1-12 періоди подано понад 1461 заяви. За кошти мікрогрантів у Києві планується створити понад 673 нових робочих місць.

Джерело @

https://open4business.com.ua/