Порядок отримання неповнолітньою особою – іноземцем документа, що засвідчує реєстрацію в ДРФО-платників податків

10 місяців ago admin 0


 Пунктом 63.5 ст. 63 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та п. 1 розд. II Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 із змінами і доповненнями (далі – Положення № 822) визначено, що всі фізичні особи – платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) у порядку, визначеному ПКУ.

Відповідно до п. 70.5 ст. 70 ПКУ та п. 1 розд. VII Положення № 822 фізична особа – платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до ДРФО, зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи – платника податків за формою № 1 ДР (далі – Облікова картка за ф. № 1ДР), яка є водночас заявою для реєстрації в ДРФО, та пред’явити документ, що посвідчує особу.

Для реєстрації іноземці та особи без громадянства додатково подають засвідчений в установленому порядку переклад українською мовою документа, що посвідчує особу іноземця чи особу без громадянства (після пред’явлення повертається), та копію такого перекладу крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Згідно з п. 4 розд. VII Положення № 822 Облікові картки за ф. № 1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження/паспортного документа іноземця – неповнолітньої дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків. Якщо свідоцтво про народження дитини або паспортний документ видані не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та їх копії.

Реєстрація іноземців та осіб без громадянства та/або видача документа, що засвідчує реєстрацію у ДРФО, здійснюється відповідно осіб, які перебувають на території України на законних підставах, встановлених Законами України від 22.09.2011 № 3773-VI «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» із змінами та доповненнями, від 08.07.2011 № 3671-VI «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» із змінами та доповненнями, з урахуванням вимог Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 року № 150 із змінами та доповненнями, та Порядку обчислення строку тимчасового перебування в Україні іноземців, які є громадянами держав з безвізовим порядком в’їзду, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20.07.2015 № 884 (п. 5 розд. VІІ Положення № 822).

При цьому іноземці та особи без громадянства подають документи до головних управлінь ДПС в областях та місті Києві. Іноземці та особи без громадянства, які мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні, можуть реєструватись як платники податків у державних податкових інспекціях у районах, містах, районах у містах, об’єднаних державних податкових інспекціях, що відповідають місцю проживання в Україні, зазначеному в посвідці (п. 8 розд. IIІ Положення № 822).

 Реєстрація неповнолітньої особи – іноземця у ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу Облікової картки за ф. № 1ДР.

Таким чином, для отримання неповнолітньою особою – іноземцем документа, що засвідчує реєстрацію в ДРФО необхідно одному з батьків:

звернутися до головного управління ДПС в областях або місті Києві, а у разі наявності посвідки на постійне або тимчасове проживання в Україні – до контролюючого органу, що відповідає місцю проживання в Україні, зазначеному в посвідці;

подати Облікову картку за ф. № 1ДР та пред’явити:

свідоцтво про народження або паспортний документ іноземця – неповнолітньої дитини, та засвідчені в установленому законодавством порядку переклади таких документів українською мовою;

документ, що посвідчує особу одного з батьків, та засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого паспортного документа українською мовою і копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні);

посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні (для осіб, які мають такі документи).

Якщо в документах, що посвідчують особу, відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія, який імплантовано у зазначені документи, особа пред’являє:

довідку про внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру (далі – Реєстр) та видані документи, що складається у формі витягу;

довідку про реєстрацію місця проживання/перебування особи, видану органом реєстрації, якщо після формування витягу з Реєстру змінилися дані щодо місця проживання особи (п.п. 3 п. 1 розд. IІІ Положення № 822).

Реєстрація неповнолітньої особи – іноземця у ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу Облікової картки за ф. № 1ДР.

ДПС у Закарпатській області