Здійснення господарських операцій: межа реальності та фіктивності – круглий стіл за участю ДПС

10 місяців ago admin 0


Державна податкова служба України долучилася до круглого столу «Здійснення господарських операцій: межа реальності та фіктивності», організованого Асоціацією адвокатів України за участю суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, представників Комітету з питань митного і податкового права НААУ та Ради адвокатів України.

Заступник директора Департаменту правового забезпечення ДПС Сергій Федоров звернув увагу платників на недопущення ухилення від сплати податків, реальність здійснення операцій та їх документального підтвердження на прикладі постанови Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 05.05.2023 справи № 1340/5998/18, якою підтверджено правомірність податкових нарахувань.

У зв’язку з тим, що Україна перебуває у стані війни та багато підприємств втрачають первинні документи, ДПС акцентовано увагу на діях платників податків у разі втрати документів на прикладі справи № 420/9587/20. По цій справі Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду винесено постанову від 27.04.2023, якою підтримано позицію ГУ ДПС у Одеській області та зроблено висновок про відсутність підстав для надання строку на відновлення втрачених документів платнику податків у разі не вжиття відповідних заходів при зникненні (знищенні) первинних документів. Представник ДПС повідомив про зміни в податковому законодавстві в питанні втрати первинних документів внаслідок війни, а саме особливості вчинення дій, передбачених пунктом 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Учасників заходу було поінформовано про механізм застосування окремих норм податкового законодавства, які запроваджені в період воєнного стану, а також щодо позитивного досвіду з питань складання процесуальних документів та наявності актуальної судової практики.

Пресслужба Державної податкової служби України