В УКРАЇНІ НАРАХУВАЛИ 9 МЛН ПРАЦЮЮЧИХ ЛЮДЕЙ

10 місяців ago admin 0


Станом на початок 2022 року в Україні налічувалося 37,6 млн. постійного населення. Наразі ця цифра становить 28,5 млн, з яких працюють лише близько 9 млн громадян. Економічно активними є 11,7 млн. українців. Така ситуація із демографією впливає на стан економіки.

Про це свідчить прогноз економіки України на 2023–2024 роки Українського інституту майбутнього (UIF).

«За нашими підрахунками, зараз у нас постійного населення – це 28,5 млн. людей… Але важлива не загальна цифра, а структура. Серед усіх цих 28,5 млн. у нас багато пенсіонерів, є діти. У нас працюючих людей лише 9 млн.» А якщо з цих 9-9,3 млн відняти бюджетників, то залишається 6-7 млн. Це та упряжка, яка везе на собі економіку. Якщо люди далі емігруватимуть, ситуація погіршуватиметься», — зазначила аналітик UIF Яна Лаврик.

За її словами, у такому разі не буде кому створювати ВВП в Україні і сплачувати податки. У результаті виникнуть проблеми з обслуговуванням бюджетів та соціальними виплатами.

Дефіцит трудових ресурсів спричинить підвищення податків – «звідси буде фіскалізація економіки». Тому уряду потрібно докласти зусиль для повернення громадян у країну.

Джерело @

Ділова Одеса