Підрозділи податкового аудиту надають належну увагу протидії незаконному обігу підакцизних товарів

10 місяців ago admin 0


Підрозділами податкового аудиту ДПС на постійній основі здійснюються активні заходи податкового контролю в частині протидії незаконному обігу підакцизних товарів на території України.

Так, лише протягом червня 2023 року за сприяння працівників відділів фактичних перевірок територіальних підрозділів податкового аудиту ДПС в областях та м. Києві ініційовано вилучення із незаконного обігу підакцизних товарів на суму близько 3 млн гривень.

Так, у червні 2023 року під час проведення фактичної перевірки господарського об’єкта на території Київської області працівниками відділу фактичних перевірок підрозділу податкового аудиту ГУ ДПС у Київській області спільно з працівниками Національної поліції України ліквідовано незаконну діяльність суб’єкта господарювання, що здійснював продаж необлікованих у встановленому законодавством порядку підакцизних товарів, у тому числі без наявності відповідних ліцензій, зокрема, із незаконного обігу ініційовано вилучення тютюнових виробів без марок акцизного податку із позначкою «DUTY FREE» та алкогольних напоїв на значну суму.

За результатами такої незаконної діяльності на підприємця складено протоколи про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 1551, за частиною першою статті 156 та частиною першою статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та очікується застосування значної суми штрафних (фінансових) санкцій.

Також у червні 2023 року під час опрацювання податкових ризиків у частині незаконного обігу підакцизних товарів на території Житомирської області працівниками відділу фактичних перевірок підрозділу податкового аудиту ГУ ДПС у Житомирській області спільно з працівниками Національної поліції України припинена незаконна діяльність фізичної особи, яка налагодила збут алкогольних напоїв, тютюнових виробів та здійснювала господарську діяльність без державної реєстрації, за відсутністю реєстратора розрахункових операцій та відповідних ліцензій.

За результатами такої незаконної діяльності на правопорушника складено протоколи про адміністративне правопорушення за статтями 156 та 164 КУпАП, вилучено майже 220 літрів алкогольних напоїв та кілька десятків пачок тютюнових виробів невідомого походження.

ДПС застерігає фізичних осіб та інших суб’єктів господарювання про недопустимість здійснення незаконної господарської діяльності, у тому числі з підакцизними товарами.

Для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (торгівля без державної реєстрації, без застосування РРО, без наявності відповідних ліцензій, тощо), ДПС пропонує громадянам інформувати про такі випадки у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».

Пресслужба Державної податкової служби України