Нові правила купівлі землі: кого торкнуться у першу чергу

11 місяців ago admin 0


Нововведення запрацювали з 8 червня.

З набрання чинності новими змінами до законодавства, починаючи з 8 червня, отримання прав на земельні ділянки в Україні стане набагато простіше та зручніше для громадян України.

Тепер під час продажу невеликих ділянок, які перебувають у населених пунктах, покупцям не потрібно буде проходити нотаріальну перевірку.

Ці зміни значно скоротять час та зменшать витрати на процес купівлі та продажу таких ділянок для особистого використання.

Також, при купівлі садівницьких земель площею до 0,25 га, не проводитиметься перевірка.

Наразі існує можливість передати переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення на певний термін, замість безстрокової передачі, як раніше.

Більше того, список осіб, яким заборонено купувати земельні ділянки, було розширено. До нього входять учасники (акціонери, члени) чи кінцеві бенефіціарні власники організацій, підданих санкціям.

Тепер при державній реєстрації права власності на сільськогосподарську ділянку, якщо покупець має переважне право, або при реєстрації припинення оренди, реєстрація переважного права купівлі здійснюватиметься автоматично, без необхідності подання окремої заяви.

Раніше процедура отримання права власності на сільськогосподарські ділянки була складною та вимагала численних перевірок з боку нотаріуса, щоб задовольнити усі вимоги закону для власника таких ділянок. Тепер цей процес значно спрощений, займаючи в середньому лише тиждень-два, і скорочує нотаріальні витрати.

Джерело @

Акценти