У Державному земельному кадастрі зареєстровано першу меліоративну мережу

11 місяців ago admin 0


У Державному земельному кадастрі зареєстровано першу меліоративну мережу, повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

За інформацією Мінагрополітики відповідні землевпорядні роботи були проведені за замовленням ОВК «Вода життя» з Одещини, яка днями одержала відповідний витяг із Державного земельного кадастру.

Окрім відомостей про об’єкти інженерної інфраструктури одеської меліоративної мережі до ДЗК були внесені дані про земельні ділянки, на яких розташовані ці об’єкти, а також про земельні ділянки, що входять до території обслуговування меліоративної мережі.

Реєстрація меліоративних мереж в Державному земельному кадастрі дозволяє юридично встановити їхнє місце розташування та склад, а також право власності на них.

Така процедура стала можливою завдяки ухваленню Закону України «Про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», який набрав чинності в травні минулого року.

Згідно закону аграрії отримали право об’єднуватися в організації водокористувачів та спільно керувати меліоративними каналами, трубопроводами, насосними станціями, що подають воду на поля для зрошення або відводять її з територій, що потребують осушення.

Закон України «Про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» був першим законом з «пакету реформи зрошення».

На даний час на розгляді Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. № 7577 від 21.07.2022), який Комітет рекомендував ухвалити за основу.

Цей проект в продовження реформи зрошення пропонує запровадити ефективну модель управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем, які залишаються у державній власності після створення організацій водокористувачів та передачі їм у власність об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних мереж.

Законопроект передбачає впровадження одного із принципів Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 688-р, що полягає в відокремленні функції управління водними ресурсами від функції управління інфраструктурою водного господарства та надання послуг.

Джерело @

Agravery.com