Актуально для ФОП щодо повернення у поточному році на спрощену систему оподаткування

11 місяців ago admin 0


Фахівці ГУ ДПС у Закарпатській області звертають увагу на те, чи може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування ФОП, яка на початок року була платником ЄП та перейшла на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування) 1 липня або 1 жовтня?

Cуб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

Тобто фізична особа – підприємець, яка на початок року була платником єдиного податку та перейшла на сплату інших податків і зборів (загальну систему оподаткування) 1 липня або 1 жовтня, не може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування, оскільки така особа вже скористалась своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році.

Разом з тим, така фізична особа може перейти на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам ст. 291 ПКУ.

ДПС у Закарпатській області