Мінвідновлення розпочало розробку єдиної геоінформаційної системи моніторингу розвитку та відновлення регіонів і громад

11 місяців ago admin 0


Система ГІС дозволить визначати типові проблеми громад та оцінювати ефективність реалізації місцевих і регіональних планів відновлення.

Розпочалось створення системи ГІС

Кабінет Міністрів ухвалив 23 травня 2023 року Постанову № 522, яка визначила порядок створення і функціонування системи ГІС.

Агентство відновлення буде адміністратором системи та безпосередньо відповідатиме за реалізацію заходів щодо впровадження та підтримки ГІС. Власником системи є Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Система ГІС дозволить визначати типові проблеми громад та оцінювати ефективність реалізації місцевих і регіональних планів відновлення, оцінювати соціальну та економічну ситуацію в кожній громаді, а також моніторити етапи розвитку та відновлення регіонів і громад України.

ГІС – складова сім’ї цифрових інструментів відновлення та розвитку України. Важливим етапом впровадження ГІС стане інтеграція з цифровою екосистемою DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management).

DREAM діджиталізує увесь процес відбудови та робить його повністю публічним, прозорим та більш ефективним. Це унікальний механізм збору системної інформації про проєкти відбудови на всіх етапах реалізації, а також контролю за використанням коштів на відновлення України.

Функціонал системи ГІС передбачає:

  • збір та обробку даних показників соціально-економічного розвитку громад та територій, цільових показників, що визначаються документами системи державної регіональної політики;
  • моніторинг регіонального розвитку та статусу відновлення на місцевому рівні на основі показників соціально-економічного розвитку громад;
  • геоаналітику та візуалізацію даних, а також геоданих для розробки й прийняття управлінських рішень громадами, регіонами та державою.

Система запрацює в тестовому середовищі до кінця року. Фінансове забезпечення розробки ГІС здійснюватиметься коштом міжнародної технічної допомоги.

У контексті відновлення країни, сучасні діджитал рішення забезпечують прозорість та підзвітність процесу відбудови на всіх етапах реалізації проєктів.

Джерело @

BuildPortal