Як будуть створювати резерв чиновників для роботи на деокупованих територіях – порядок

11 місяців ago admin 0


Пріоритетне право на призначення на посади в державних органах на деокупованих територіях з числа осіб, зарахованих до резерву, мають особи із статусом ветерана війни, внутрішньо переміщені особи і особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії.

Кабінет Міністрів постановою від 23 травня 2023 р. №524 затвердив порядок реалізації експериментального проекту щодо створення резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України.

Координаторами експериментального проекту є Міністерство з питань реінтеграції та Національне агентство з питань держслужби.

Учасниками експериментального проекту є районні, обласні військові адміністрації, військові адміністрації населених пунктів, центральні органи виконавчої влади та їх територіальні органи, місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, які утворені або відновили роботу на деокупованих територіях України, представницькі органи корінних народів України, а також громадяни України, які виявили бажання працювати в державних органах на деокупованих територіях.

Реалізація експериментального проекту здійснюватиметься з моменту набрання чинності цією постановою та протягом воєнного стану і 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, але не більше двох років.

Метою створення резерву є забезпечення районних, обласних військових адміністрацій, військових адміністрацій населених пунктів, інших державних органів, які утворені або відновили роботу на деокупованих територіях України), персоналом для практичного виконання завдань і функцій держави на цих територіях.

Резерв формується з осіб, які виявили бажання працювати в державних органах на деокупованих територіях на посадах державної служби.

Резерв формується в електронній формі. Для автоматизації та цифровізації резерву функціонує інформаційно-комунікаційна система, що містить відомості про осіб, зарахованих до резерву згідно з цим Порядком.

Технічним адміністратором системи є НАДС.

Національна поліція, СБУ, Державне бюро розслідувань, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони мають прямий автоматизований доступ до системи для отримання в межах повноважень інформації стосовно осіб, які можуть бути призначені на посади.

Перед призначенням особи в державному органі на деокупованій території суб’єкт призначення або керівник державної служби в такому державному органі може звертатися до державних органів, для отримання інформації, що є в розпорядженні цих органів. Рішення про надання запитуваної інформації приймається з урахуванням вимог законодавства про охорону інформації з обмеженим доступом.

Зарахування особи до резерву здійснюється на підставі анкети, яка заповнюється в електронній формі.

Особа зараховується до резерву, якщо її професійна підготовка та/або професійна компетентність відповідає одному або кільком напрямам роботи, що містяться у додатку (додається до матеріалу).

Особа, яка бажає бути зарахованою до резерву, здійснює реєстрацію у системі, де заповнює анкету.

НАДС розглядає заповнені анкети та перевіряє відповідність професійної підготовки та професійної компетентності особи напрямам роботи.

НАДС протягом п’яти календарних днів після реєстрації особи у системі надсилає на зазначену в анкеті електронну адресу лист, який підтверджує зарахування чи відмову у зарахуванні до резерву з відповідним обґрунтуванням.

Протягом 5 днів після отримання підтвердження про зарахування до резерву особа проходить тестування на загальну ерудицію, а також заповнює мотиваційний опитувальник.

Для заповнення посади в державному органі на деокупованій території суб’єкт призначення або керівник державної служби в такому державному органі звертається до НАДС з листом, в якому зазначає критерії до відповідної посади.

НАДС на основі наданих критеріїв здійснює пошук в системі та формує перелік осіб, відомості про яких відповідають зазначеним критеріям, та передає його до відповідного державного органу на деокупованій території.

Призначення особи на посаду державної служби здійснюється згідно із статтею 10 Закону «Про правовий режим воєнного стану» або в іншій спосіб, визначений законом.

Пріоритетне право на призначення на посади в державних органах на деокупованих територіях з числа осіб, зарахованих до резерву, мають

  • особи із статусом ветерана війни, набутого в установленому законодавством порядку;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • особи, які раніше займали ці посади, а також особи, які мають досвід роботи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій;
  • особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Джерело @

Судово-юридична газета