Податкова знатиме про вас все: вступає у дію нове правило

11 місяців ago admin 0


Для податкової більше не залишиться таємниць у банківських рахунках українців.

Найближчим часом Українська державна податкова служба отримає доступ до банківських рахунків громадян. Це передбачається в рамках автоматичного обміну фінансовою та податковою інформацією з податковими країнами Євросоюзу.

Що це означає для українців

Фахівці зазначають, що з ухваленням нововведень українські банки будуть збирати інформацію про рахунки платників податків інших держав в Україні та передавати її в українську податкову.

Якщо виникатиме необхідність, податкова передаватиме цю інформацію до податкових служб інших країн.

Передбачається, що після виявлення розбіжностей в інформації про доходи у податковій та відомостей про стан рахунків з автоматичного обміну, податкова надсилатиме запити про пояснення щодо джерел походження коштів.

Якщо з’ясується, що громадянин отримав незадекларовані доходи, податкові зобов’язання для нього буде донараховано.

Коли запрацює механізм

Автоматичний обмін фінансовою інформацією має запрацювати з 1 липня 2023 року. Цей механізм стосуватиметься всіх — фізосіб-підприємців, юридичних та фізичних осіб.

Важливим нюансом є таке: під час дії воєнного стану, якщо сукупний залишок або вартість усіх фінансових рахунків, власником яких є одна особа, не перевищує еквівалент 250 тисяч доларів, тоді інформація, отримана в рамках автоматичного обміну, не може бути використана податковим органом для нарахування податків.

Джерело @

Акценти