Як визначається перший податковий (звітний) період для платника податку на прибуток підприємств?

12 місяців ago admin 0


Як визначається перший податковий (звітний) період для платника податку на прибуток підприємств, основною діяльністю якого є виробництво сільськогосподарської продукції та який перейшов зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування у поточному році і не обрав «особливий» податковий (звітний) період, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції?

У такому випадку виробники сільськогосподарської продукції, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування, у першому звітному році застосовують річний податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств як новостворені платники такого податку. Тобто річний податковий (звітний) період для них починається з дати переходу на загальну систему оподаткування і закінчується останнім календарним днем такого річного податкового (звітного) періоду.

Наприклад: для підприємства, що є виробником сільськогосподарської продукції та яким з 01.04.2023 здійснено перехід зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування і не обрано «особливий» податковий (звітний) період з податку на прибуток підприємств, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції, перший податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств розпочинається з 01.04.2023 і закінчується 31.12.2023.

Довідково. Відповідні роз’яснення наведені в Інформаційному листі № 3/2023 «Особливості визначення податкових (звітних) періодів для платників податку на прибуток підприємств, які є виробниками сільськогосподарської продукції», розміщеному на вебпорталі ДПС у рубриці «Інформаційні матеріали» або у рубриці «Інформаційні листи» розділу «ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ».

 ДПС у Закарпатській області