Українцям радять більш уважно перевіряти земельні документи

1 рік ago admin 0


Під час купівлі або отримання в оренду земельної ділянки більш уважно варто перевіряти документи, які підтверджують право власності або право користування, через те, що певні операції з цими ділянками могли бути не відображені в реєстрі.

Про це в коментарі AgroPortal.ua повідомив старший менеджер податково-юридичного департаменту «Делойт» в Україні Антон Бичков.

Він вказує, що поки реєстри не працювали у повному обсязі (після повномасштабного вторгнення росії в Україну ринок землі завмер: не можна було укладати угоди, оскільки не працювали реєстри. І лише з травня 2022 року почалося поступове відновлення операцій за звичним механізмом. — Ред.), було тимчасово дозволено здійснювати реєстраційні дії без внесення записів до публічних реєстрів, наприклад, дії щодо реєстрації права оренди землі.

Водночас Антон Бичков нагадує, що з 1 березня 2022 року і ще рік після закінчення воєнного стану не справляється плата за землю державної та комунальної власності на окупованих територіях, територіях, де велися або ведуться бойові дії, а також на територіях, які засмічені вибухонебезпечними предметами, або на яких розташовані фортифікаційні споруди.

При цьому партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Володимир Ігонін звертає увагу, що угоди із землею можуть посвідчувати лише нотаріуси, включені до переліку Мін’юсту, який регулярно оновлюється. Учасникам орендних відносин, за його словами, також важливо враховувати зміни, внесені в жовтні 2022 року: якщо строк дії договорів оренди, суборенди земель сільськогосподарського призначення закінчився протягом дії воєнного стану, вони вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін таких договорів.

Договір вважається поновленим без внесення цих відомостей до реєстру речових прав.

Джерело @

AgroPortal