Квітневі настрої будівельників: обсяги будівництва знизилися у квітні

12 місяців ago admin 0


Квітневі настрої будівельників: досі песимістична оцінка економічних перспектив, однак все ще присутня надія на зростання обсягів закупівлі послуг підрядників, наданих послуг та послуг у процесі виконання.

Такі дані наводить Нацбанк у своєму щомісячному опитуванні підприємств щодо їх ділової активності.

Загалом в квітні будівельники були налаштовані найбільш песимістично серед всіх опитаних представників бізнесу (промисловість, торгівля, послуги). Причини: низька фінансова спроможність споживачів, брак інвестицій та несприятливі погодні умови. За даними НБУ, у квітні дифузійний індекс (ДІ) сектора становив лише 44,9, тоді як у березні він знаходився на рівні 45,9.

Найбільше «просіли» очікування щодо обсягів будівництва (ДІ знизився з 50,0 у березні до 42,1 у квітні) та обсягів нових замовлень (в березні ДІ становив 47,9, а в квітні знизився до 44,7). Дивно, але водночас будівельники майже не очікували змін обсягу закупівлі сировини та матеріалів: квітневий ДІ становив 50,0, а в березні він був 52,1.

Трохи послабились, хоча й залишаються на доволі високому рівні очікування щодо зростання обсягу закупівлі послуг підрядників: 52,6 в квітні проти 58,3 у березні.

Зате пом’якшилися оцінки щодо зростання закупівельних цін, вартості послуг підрядників, та зростання цін на продукцію власного виробництва: секторальні ДІ були зафіксовані на рівні 28,9, 34,2 та 63,2 відповідно (у березні – 20,8, 29,2 та 66,7).

Крім того, підприємства будівництва другий місяць поспіль пом’якшують свої прогнози щодо скорочення кількості працівників.

Як бачимо, зараз галузь будівництва знаходиться у важкому стані. І цілком ймовірно, що вийти з цієї кризи без допомоги держави їй буде складно.

Джерело @

https://www.zagorodna.com/