Очікується поява сотні нових об’єктів генерації по всій країні – нардеп, про схвалений Радою законопроект щодо зеленої енергетики

1 рік ago admin 0


Українці додатково встановлювати об’єкти електрогенерації та продавати вироблену енергію на ринку. 2023 року очікується запуск понад 5000 об’єктів.

Схвалено проект  щодо зеленої енергетики

Верховна Рада на засіданні 2 травня ухвалила в першому читанні проект №  9011-д  про зелену трансформацію енергетичної системи України. Він запроваджує механізм самовиробництва – дозволяє споживачам встановлювати у себе об’єкти електрогенерації та продавати надлишки електроенергії в мережі за ринковими цінами. Про це  завершиться  голова парламентського ЖКГ-комітету Андрій Герус.

“Таким чином ми підвищуємо стійкість енергосистеми за рахунок більшої кількості генеруючих установ. Очікується поява двох нових об’єктів генерації по всій країні”, – вважає нардеп.

За його прогнозами, на 2023 рік очікується запуск понад 5000 нових об’єктів генерації (з них більша частина на стороні споживача) загальною потужністю понад 500 МВт.

Законопроект запроваджує гарантії отримання “зеленої” електроенергії, що підтверджує “зелений” статус української електроенергетики, що виробляється з відновлюваних джерел (сонце, вітер, біомаса, біогаз, ГЕС). Це звільнити від візового податку вироблено з використанням такого е/е товариства ЄС.

Крім того, проект дозволяє виробникам самостійно (не через ДП “Гарантований покупець”) продавати ресурс на з доплатою ринку “ГарПоку”. У свою чергу “ГарПок” може експортувати “зелену” енергію.

Проект закону зберігає стимули для виробників до кінця 2023 року та запроваджує довгострокові стимули для малих сонячних домашніх електростанцій, а також опцію Net Billing (чистий продаж) для домогосподарств.

весь проект про запровадження системи гарантій на “зелену” енергетику та модель Net Billing ініційований Кабміном. Проте пізніше нардепи доопрацював проект і внесли альтернативний №9011-д.

Джерело @

Build Portal