В Україні зростає попит на туризм попри підвищення цін на подорожі: деталі

12 місяців ago admin 0


Компанія «Join Up!» провела дослідження та дізналася, як зріс попит на туризм серед громадян України у 2023 році.

Повномасштабна війна вплинула на планування відпусток, проте українці все одно їздять відпочивати. Зокрема український туроператор «Join Up!» дізнався, чи готові українці витрачати кошти на подорожі. Розповідаємо детальніше, куди подорожують українці та яка вартість турів у 2023 році.

Попри війну українці продовжують подорожувати

Протягом минулого року туроператор продав тури понад 158 тис. туристів. Середня кількість людей в одному турі залишилася такою ж, як у довоєнний час – 2-3 людини. Однак зараз частіше подорожують не батьки з дитиною, а мама з дитиною та бабусею чи подругою.

Зростання вартості турів

Після початку повномасштабної війни відпочивати за кордоном стало дорожче. Як повідомляє «Join Up!», ціни на туристичні послуги у 2023 році не зростуть у порівнянні з 2022 роком.

На здорожчання турів вплинула складна логістика та скасування протикоронавірусних обмежень, які збільшили попит на подорожі у всьому світі. Експерти з туризму передбачають, що кількість туристів буде зростати й надалі. Всесвітня туристична організація (UNWTO) повідомляла, що у 2022 році понад 900 млн туристів подорожували за межі рідної країни – це вдвічі більше за показник 2021 року. Хоча ця цифра становить тільки 63% від кількості мандрівників допандемічного часу.

Українці наразі можуть літати за кордон тільки з закордонних аеропортів, і доїзд до летовищ збільшує вартість турів. Наведемо цифри для порівняння: середня вартість туру «Join UP!» у 2021 році становила $454, у 2023 р. та першому кварталі 2022 р. – $562.

Українці стали обирати бюджетні поїздки

У туристичній агенції зазначають, що частіше мандрівники обирають дешевші варіанти. Зокрема ті, хто надавали перевагу п`ятизірковим готелям Туреччини, тепер бронюють апартаменти в Чорногорії.

Ще один спосіб подорожувати дешево – автобусі тури. Минулого року кількість таких пропозицій зросла, і не дивно, адже вартість поїздки автобусом на 14 днів може коштувати, як семиденний авіатур.

Яка вартість відпочинку у 2023 році?

Бюджетні автобусні тури, наприклад, до Туреччини коштують від $310. Водночас на ринку залишаються пропозиції відпочинку в екзотичних країнах, які коштують від $46 тис.

Згідно з внутрішньою статистикою компанії, витрати туристів збільшилися на $100, якщо порівнювати з 2021 роком.

Скільки часу відпочивають українці?

У середньому українці відпочивають сім днів – про це свідчить статистика туроператора. Та не всі українці дозволяють собі тривалий відпочинок.

Дослідження від Rakuten Viber показало, що 68% українців вважають відпустку під час війни недоречною. Опитування, в якому взяли участь понад 100 000 користувачів з України, провели в офіційному каналі Viber.


Додамо, що 16% опитаних планують взяти кілька вихідних протягом року, а 10% мають намір відпочити з родиною в Україні. Всього 6% респондентів не мають остаточного рішення щодо відпустки, але думають над самостійною поїздкою за кордон.


Як відомо, війна вплинула на логістичні шляхи з України за кордон. Хоч аеропорти закриті, залізничний та автобусний транспорт залишаються доступними.

Джерело @

borgexpert.com