Депутати підтримали нову версію законопроєкту про обов’язкові накопичувальні пенсії

1 рік ago admin 0


Профільний комітет підтримав у першому читанні законопроєкт про обов’язкові накопичувальні пенсії, який передбачає з 2026 року можливість акумулювати обов’язкові пенсійні внески у приватному пенсійному фонді.

Комітет Верховної ради з питань соціальної політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №9212 про накопичувальне пенсійне забезпечення авторства  групи народних депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції, серед яких лідер монобільшості Давид Арахамія, голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова та перший віцеспікер Олександр Корнієнко.

Законопроектом пропонується встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.

Передбачається, що  роботодавці в разі ухвалення сплачуватимуть 1% у 2023 році , 1,5%; у 2024, 2% у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів Державного бюджету України.

При цьому, розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу єдиного соціального внеску.

Водночас за бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3 відсотків від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності у середньому по економіці.

Аналогічні умови державного співфінансування участі у накопичувальній пенсійні системі запропоновані для фізичних-осіб підприємців та самозайнятих осіб. Участь у системі для них добровільна.

Законопроєктом також пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Передбачається, що на першому етапі обов’язкові пенсійні накопичення будуть акумулюватися у державному пенсійному фонді.

Починаючи з 1 січня 2026 року накопичувати можна і в недержавному пенсійному фонді.

Це вже не перша спроба законодавчо закріпити на законодавчому рівні обов’язкову накопичувальну пенсійну  систему. Попередня законодавча ініціатива у 2021 році була відправлена на повторне перше читання до профільного комітету.

Джерело @

Судово-юридична газета