В Україні хочуть знизити вимоги до проєктів зі значними інвестиціями: що зміниться

1 рік ago admin 0


Пропонується майже вдвічі знизити мінімальну планку для «проєкта зі значними інвестиціями» та мінімальну кількість нових робочих місць впродовж реалізації проєкту.

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №8138 про внесення змін до Закону України “Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні”, яким пропонується поширити преференції, які передбачені Законом «Про інвестнянь», на проєкти від 12 мільйонів євро.

Законопроєктом передбачається запровадження нової форми державної підтримки проєктів зі значними інвестиціями, а саме часткової компенсації вартості будівництва об’єктів суміжної інфраструктури.

Крім цього,  пропонується розширити перелік сфер, у яких може реалізуватися інвестиційний проект із значними інвестиціями. В разі ухвалення ініціативи на стимули від держави можуть претендувати проєкти, що будуть реалізовуватися у сфері інформації та електронних комунікацій, операцій з нерухомим майном, у сфері виробництва енергоефективних будівельних матеріалів, кліматичного обладнання та обладнання систем опалення, вентиляції, кондиціонування, гарячого водопостачання.

При цьому інвестору надається можливість розпочати реалізацію проекту до укладання спеціального інвестиційного договору та внести інвестиції на передпроектні роботи (підготовка документації, купівля земельної ділянки тощо) в обсязі 25 відсотків від вартості загального розміру значних інвестицій.

Законопроєктом також знижується вимога до кількості створених нових робочих місць впродовж реалізації проєкту, а також мінімальна сума «значних інвестицій». Наразі від інвестора вимагається створити щонайменше 80 нових робочих місць. Урядова ініціатива пропонує знизити планку до 50. Мінімальна ж сума «значних інвестицій» знижена з 20 до 12 мільйонів євро. Як зазначається у пояснювальній записці, такі рішення створять можливості залучення до інвестиційного процесу більшого кола суб’єктів господарювання не тільки великих, але й середніх підприємств.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада у 2021 році ухвалила пакет законопроєктів, які отримали неофіційну назву закони про «інвестнянь». Передбачається надання тимчасового пакета пільг для інвесторів зі значними інвестиціями:

– звільнення від оподаткування ПДВ обладнання, яке ввозиться на митну територію України для реалізації великих інвестиційних проектів;

– звільнення від сплати податку на прибуток підприємства-інвестора;

– надання органам місцевого самоврядування права встановлювати ставки податку на землю у значеннях нижчих, ніж вони встановлені для певних категорій земель, або звільняти такі підприємства від сплати податку на землю у повному обсязі.

Джерело @

Судово-юридична газета