Засідання Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб в Ужгороді відбулося напередодні у міськраді

1 рік ago admin 0

Засідання Координаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб в Ужгороді відбулося напередодні у міськраді

Обговорювали, зокрема, проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року», про який у форматі Zoom конференції розповідала Марія Красненко, відома правозахисниця з громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ».

Проєкт Стратегії передбачає запровадження комплексних механізмів державного реагування на виклики, які виникають під час внутрішнього переміщення: від моменту прийняття людиною рішення про евакуацію, протягом періоду соціальної адаптації та інтеграції ВПО у приймаючій громаді й до моменту повернення до місця постійного проживання та реінтеграції. Документ планують прийняти на початку березня, зараз тривають громадські публічні обговорення.

На засіданні також визначили три робочі групи, у яких в майбутньому працюватимуть члени координаційної ради: групи соціально-гуманітарної та психологічної підтримки, житлових та інфраструктурних питань і група правового захисту та інклюзії.

За результатами стратегічної сесії з планування подальшої роботи, яка відбулася 17 січня, представили на розгляд та обговорення документ, яким координаційна рада керуватиметься у своїй роботі – «Стратегію розвитку та діяльності координаційної ради з питань ВПО м. Ужгород на 2023-2025 рр.».

Зазначалося, що члени координаційної ради 2-4 лютого проходили навчання в Академії адвокації, результатом чого стала можливість взяти участь у закритому грантовому конкурсі від IREX Україна.