Закликаємо утриматися від спалювання сухої рослинності, що завдає збитків людям і природі!

4 роки ago admin 0

Закликаємо утриматися від спалювання сухої рослинності, що завдає збитків людям і природі!

Спалювання сухої трави перетворює маленьке багаття на неконтрольоване екологічне лихо. Минулого року таке “прибирання” полів призвело до нищення десятків господарських і житлових будівель, гектарів лісів та лугів, в тому числі знаменитої Долини нарцисів поблизу м.Хуст Закарпатської області. При цьому загинуло десятки тисяч звірів та птахів.

Пам’ятайте, спалюючи суху траву та рослинні залишки, ви:
– НАНОСИТЕ ШКОДУ ГРУНТУ І ЗЕМЛІ
Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру. За нормальних умов залишки трави і листя перегнивають, утворюють гумус і підживлюють ґрунти. Випалювання стерні і сухої рослинності посилюють процеси водної та вітрової ерозії земель. Це призводить до деградації ґрунтів.

– ОТРУЮЄТЕ ПОВІТРЯ
Згораючи, азот, що є складовою гумусу, потрапляє в повітря у вигляді токсичних оксидів азоту.

-ВРАЖАЄТЕ СВОЄ ЗДОРОВ’Я та ЗДОРОВ’Я СВОЇХ РІДНИХ
Разом з димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють важкі метали: діоксини, бензопірени та різноманітні карцерогенні сполуки. Це провокує загострення хронічних хвороб (астма, бронхіт, тонзиліт) та виникнення нових (в тому числі й онкологічних) захворювань.

– ПОШКОДЖУЄТЕ РОСЛИНИ
Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Пошкоджується прикоренева частина дерев, що може призвести до їх хвороб і загибелі. Це призводить до зменшення біорізноманіття і стійкості екосистеми загалом.

-ЗНИЩУЄТЕ ПТАХІВ І ТВАРИН
Вогнем знищуються гнізда птахів,таких як: польовий і лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна вівсянки, крижень, очеретянка тощо. Також знищуються тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки і лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Те, що для людей суха непотрібна трава, для інших живих істот – житло, притулок, їжа, будівельний матеріал для житла.

Пам’ятайте, спалювання сухої рослинності призводить до неконтрольованих пожеж! Нерідко – до важких наслідків, в тому числі і з людськими жертвами.

За спалювання трави (листя, очерету, стерні) передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.77-1 КУпАП у вигляді штрафу від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів. За особливо великі збитки – кримінальна відповідальність.

Якщо Ви стали свідками спалювання сухої рослинності:
• повідомте поліцію (поліція зобов’язана прийняти виклик, приїхати на місце злочину і скласти протокол)
• сфотографуйте порушення

Закликаємо утриматися від спалювання сухої рослинності, що завдає збитків людям і природі! Спалювання сухої трави перетворює маленьке багаття на …