Відбудова на місцях

1 рік ago admin 0

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5742, що вносить зміни до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо упорядкування окремих питань співробітництва таких об’єднань.

Зазначимо, що проєкт закону був зареєстрований у парламенті ще влітку 2021 року. Проте документ очікував на розгляд майже рік. Так, у першому читанні він був ухвалений в серпні минулого року, а в цілому – 12 січня 2023 року. Відповідний закон про співробітництво ОТГ, до якого внесені зміни новим законом, працює в Україні з 2014 року і його було ухвалено за часів діяльності уряду Арсенія Яценюка. На той час документ відповідав усім викликам часу і вирішував низку питань щодо співпраці між ОТГ. Проте у 2020 році, коли було змінено територіальний устрій України, ОТГ стикнулися з низкою бюрократичних процедур у питаннях, які складно вирішувати самостійно. Відтак, за ініціативи очільника уряду Дениса Шмигаля було розроблено проєкт закону №5742, який спрощує співробітництво між ОТГ. Як ці зміни допоможуть громадам, вплинуть на їх співпрацю та на життя мешканців ОТГ, розповів Mind народний депутат від партії «Слуга народу», член парламентського Комітету з питань організації держвлади та місцевого самоврядування Віталій Войцехівський.

Законопроєкт дуже важливий для об’єднання зусиль територіальних громад. Закон, до якого Верховна Рада внесла зміни, працює з 2014 року, і вже укладено майже 850 угод про співробітництво між територіальними громадами. Однак з моменту запровадження зазначених законодавчих норм ситуація в державі змінилася. Зокрема, з 2020 року ми маємо новий адміністративно-територіальний поділ у державі, створено нові об’єднані територіальні громади. Тому мусимо вносити зміни. На жаль, у життя увійшли ще й COVID-19 і війна. Тому сьогодні вносимо зміни, що передбачають спрощення укладання договорів між ОТГ. Новий законопроєкт дозволяє новим громадам приєднуватися до наявних договорів.

Зміст законопроєкту передбачає:

  • запровадження можливості приєднання територіальних громад до вже організованого співробітництва за спрощеною процедурою шляхом укладення додаткового договору;
  • запровадження поняття змішаного договору про співробітництво, в якому можуть міститися елементи різних форм співробітництва;
  • створення можливості проводити засідання комісій з підготовки проєкту договору про співробітництво, а також громадських обговорень щодо організації співробітництва в дистанційній формі.

Хто буде в плюсі? Українські громади отримують ще один стимул для ефективного розвитку. Вони зможуть ефективно спільно користуватися ресурсами, спільно здійснювати економічний, соціальний і культурний розвиток.

Зокрема, кожна громада ухвалює свій бюджет, в якому передбачає видатки згідно з  певними угодами для розвитку. Наприклад, Золотоніська міська первинна медицина. У цьому випадку Піщанська громада, згідно з угодою, несе витрати на утримання своїх будівель амбулаторій і ФАПів, зарплату медпрацівників. Але при цьому реально економить на видатках на адмінапарат.

Також закон дозволяє працівникам органів місцевого самоврядування 1420 територіальних громад безперервно й безпечно (в умовах пандемії COVID-19) проводити дистанційні засідання комісій, громадських обговорень, а також долучати ширше коло осіб до обговорення.

Жителі територіальних громад у разі реалізації спільних проєктів розвитку, об’єднання ресурсів громад матимуть комфортні умови проживання, якісні послуги й покращення комунальної інфраструктури.

Чи є альтернативні законопроєкти? 

Альтернативних законів немає. Новий закон набере чинності після підписання президентом, після чого і запрацює. Наразі закон підписаний головою Верховної Ради і переданий на підпис главі держави.

Чому ця проблема на часі?

Проблема на часі, адже в країні новий адміністративно-територіальний устрій і новостворені ОТГ стикаються з рядом бюрократичних процедур.

Цей закон спрощує систему прийняття рішень. Міста та села мають низку питань, які складно вирішувати самостійно. Наприклад, збір, утилізація та перероблювання сміття, забезпечення якісного централізованого водопостачання та водовідведення, ремонт і прибирання доріг, організація пасажирських перевезень, утримання пожежної охорони, надання медичних і освітніх послуг.

Впоратися з цим легше, якщо співпрацювати – об’єднувати кошти й зусилля з сусідніми громадами, які в цьому теж зацікавлені.

Новий закон сприятиме ефективнішій організації міжмуніципального співробітництва та реалізації громадами спільних проєктів для покращення якості надання публічних послуг жителям та розвитку територій.

Джерело @
mind.ua