Вихованці гуртка «Екологічне краєзнавство» завітали з екскурсією на унікальний водяний млин с.Великі Ком’яти Берегівського району, який колись забезпечував селян електроенергією

1 рік ago admin 0

Учасники гуртка «Екологічне краєзнавство», котрі здобувають позашкільну освіту в Іршавському ЗЗСО, разом зі своїм керівником Маріанною Дуткою побували в селі Великі Ком’яти Берегівського району. Метою подорожі було ознайомлення з водяним млином, який знаходиться на березі річки Боржава, на в’їзді в село.

Мало хто знає, що цей млин колись був водночас гідроелектростанцією, яка забезпечувала місцевих селян електроенергією. Його будівля вважається однією з визначних пам’яток регіону, хоч млин уже більше 20 років не працює.

Гуртківці зустрілися з місцевим жителем Іваном Лендєлом, котрий розповів історію будівництва та значення млина для сільської громади. З його розповіді діти дізналися, що господарський об’єкт був побудований 1890 року з дерева. У 1902 році місцевий священник Іоан Рабарь викупив і реконструював цю унікальну споруду. Він запросив для реконструкції млина та побудови дамби італійського архітектора, завдяки якому млин по сьогодні ще стоїть. Іван Лендєл розповів про цінність господарської будівлі – тут виробляли борошно й вичавлювали домашню олію, аромат якої було відчутно на все село. Люди з усієї округи з’їжджалися молоти борошно, оскільки такий млин був єдиним на багато сіл. Механізм роботи унікальної млинарні був таким, що вода з висоти падала на турбіну, яка оберталася. Обертові рухи передавалися на паси і, відповідно, пасовими передачами на самі помольні агрегати.

Відрадно, що свідома громада села Великі Ком’яти зберегла для своїх нащадків цю історичну споруду. В наш час високих технологій завжди цікаво побачити, як жили люди в недалекому минулому і які механізми використовували для побутових потреб.

Перегляд матеріалів в Facebook