Який порядок зняття з обліку в контролюючих органах філій у разі прийняття ЮО рішення про їх припинення?

2 роки ago admin 0


Який порядок зняття з обліку в контролюючих органах філій (відокремлених підрозділів) у разі прийняття ЮО рішення про припинення таких підрозділів, відомості щодо яких містяться в ЄДР або які створені до 01.07.2004 та не включені в ЄДР?

Відповідно до положень Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) відокремлені підрозділи юридичних осіб є платниками податків та платниками єдиного внеску. 

Відомості про юридичних осіб та їх відокремлені підрозділи включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) (ст. 95 Цивільного кодексу України та ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон)).

ЄДР створений та функціонує з 01.07.2004, відповідно до Закону. Після набрання чинності Законом усі юридичні особи, зареєстровані до 01.07.2004, мають подати державному реєстратору заяви про державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу до ЄДР, в якій, у тому числі, зазначаються відомості про створені відокремлені підрозділи такої юридичної особи (ч. 3 ст. 17 Закону). Граничного строку такого включення Законом не визначено.

Відповідно до ст. 67 ПКУ та ст. 5 Закону № 2464 підставою для зняття з обліку у контролюючих органах юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів є відомості з ЄДР про державну реєстрацію припинення юридичної особи або її відокремленого підрозділу.

Порядок зняття з обліку у контролюючих органах відокремлених підрозділів юридичних осіб визначений розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588) та розд. IV Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1162).

Після надходження відомостей з ЄДР про державну реєстрацію припинення відокремленого підрозділу контролюючий орган знімає з обліку відокремлений підрозділ після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку.

Дані про зняття з обліку як платника податків, так і платника єдиного внеску передаються контролюючим органом за основним місцем обліку платника до ЄДР із зазначенням дати і номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому відокремлений підрозділ знято з обліку (п. 11.17 розд. XI Порядку № 1588 та п. 6 розд. IV Порядку № 1162).

Враховуючи викладене, якщо відокремлений підрозділ юридичної особи, був створений до 01.07.2004 та не включений до ЄДР, та юридичною особою приймається рішення про закриття такого відокремленого підрозділу, то у такому випадку, необхідно включити до ЄДР відомості про такий відокремлений підрозділ та подати заяву про державну реєстрацію припинення відокремленого підрозділу юридичної особи, відповідно до частини 19 ст. 17 Закону.

Ця відповідь не стосується відокремлених підрозділів іноземних компаній, організацій та юридичних осіб, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до ЄДР.

ДПС у Закарпатській області