10 міфів про роздрібний ринок електричної електроенергії

8 місяців ago admin 0


Практика говорить про те, що лише 0,2% малого бізнесу в Україні купує електроенергію за складними ринковими алгоритмами: на двосторонніх договорах ринок ринку, «на добу вперед», внутрішньодобовому та балансуючому ринках.

Ті, хто у власності держави, за покази про наміри придбати е/е через Прозоро. Компанії з приватного сектору, які споживають до 50 тис кВт*год на місяць, контрактують електроенергію у ПУПів – постачальників універсальних послуг, ті, які споживають від 50 тис кВт*год до 100 тис кВт*год – у постачальників з регіону ведення бізнесу.

Однак не всі знають, що ліцензія на право бути постачальником електричної енергії поширюється на всю країну, і споживач може купити у тому, хто пропонує найнижчу ціну – незалежно від того, знаходиться виробництво у Львові, чи Харкові.

АТ «Оператор ринку», відпрацьовуючи запити бізнесу, розробив  платформу для роздрібної торгівлі електроенергією –  RETAIL ENERGY PLATFORM , де постачальник може запропонувати свої умови та ціну постачання електроенергії, а споживач знайде для себе вигідну пропозицію.

На платформі зареєстровано 75 ліцензованих постачальників електричної енергії, на кожному описані умови співпраці, на яких вони готові працювати зі споживачем.

РЕП виконує також важливу просвітницьку місію – підвищити обізнаність споживачів того, як постачальник електроенергії, виграти в ціні та прийняти оптимальні умови співпраці з постачальником. Тож до Вашої уваги 10 міфів про роздрібний ринок електричної енергії, які ми згенерували в діалозі зі споживачами та постачальниками.

1.  Кажете, що змінити дію постачальника електричної енергії протягом дії вже укладеного договору неможливо?

Це не так. НКРЕКП надала таку можливість бізнесу. Зробити це можливо безкоштовно в будь-який момент без жодних штрафних санкцій від постачальника з яким договором на постачання електричної енергії.

Якщо є постачальник, який готовий запропонувати вигідніші умови співпраці, незалежно від регіону розташування виробництва чи сайту електропостачальника, споживач має право укласти з ним договір.

Згідно з  Правилами роздрібного ринку електричної енергії , зміни електропостачальників тривають не більше ніж 21 день. Згода попереднього електропостачальника на припинення з ним договору про постачання електричної енергії споживачу не потрібна.

У разі протидії попереднього постачальника у припишенні дій існуючого договору, в тому числі залякування штрафними санкціями, споживач має скористатися для захисту свого права до НКРЕКП. Наразі існує успішна практика НКРЕКП щодо вжиття заходів до постачальників, які протидіють споживачу в процесі зміни постачальника.

Детальніше про зміну постачальника електричної енергії на  RETAIL ENERGY PLATFORM .

2.  Кажуть, ПУП може працювати тільки за встановленим НКРЕКП тарифом і не пропонує знижку?

Насправді, постачальник універсальних послуг – ПУП – як ліцензіат з постачання електричної енергії споживачу, може крім надання універсальної послуги працювати на ринкових умовах та здійснювати постачання електричної енергії за вільними, погодженими зі споживачем, цінами.

Відповідно до  Закону України «Про ринок електричної енергії»  ПУП не має права відмовитися від побутового та малого непобутового споживача при постачанні електричної енергії за встановленим таким постачальником тарифом. Однак ця норма не дає можливості забезпечити постачання електричної енергії іншим споживачам у якості звичайного постачальника, а не ПУП.

Універсальна послуга – це не обов’язок для малого непобутового споживача, а додаткова можливість, яка у споживача має право обмежена.

3.  Кажуть, у перебоях з електроживленням вінні постачальники?

В умовах війни, в перебоях з електропостачанням винна росія, що державну військову агресію проти України та в жорстокий спосіб вбиває людей і знищує її енергетичну інфраструктуру. Тому на практиці, якщо електроенергії немає, це означає, що або порушення лінії електропередачі внаслідок ракетних обстрілів, або в енергосистемі недостатньо енергії, знову ж таки через руйнування об’єктів генерації електроенергії.

Постачальник електричної енергії несе відповідальність за підтримку комерційної якості наданих послуг, що передбачає вчасне та повне інформування споживачів про умови постачання електричної енергії, ціни на електричну енергію та вартість послуг, що надаються, надання роз’яснення положення актів чинного законодавства, якими регулюється їх взаємовідносини, ведення точних та прозорих розрахунків із споживачем, а також можливість вирішення спірних питань шляхом судового регулювання.

Крім того, постачальник несе відповідальність за припинення постачання електричної енергії оператором системи, внаслідок виконання ним неправомірного доручення постачальника, а також в інших випадках, якщо такі передбачені умовами договору постачання електричної енергії споживачу.

4.  Кажуть, за умови викладання договору не з ПУП погіршуються взаємовідносини з обленерго?

Насправді, обленерго в такому вигляді в якому ми їх знали до 01.01.2019 року вже не існує. У результаті процедури відокремлення обленерго було розділено на два самостійних у своїй діяльності суб’єкта: на операторах систем розподілу (ОСР), основними функціями яких є забезпечення доступу до системи розподілу, надання послуг з розподілу та приєднання до системи розподілу, забезпечення показників якості електричної енергії. енергії, а також на постачальників універсальних послуг (ПУП), основним завданням яких є надання універсальних послуг (постачання електричної енергії включно з передачею та розподілом) споживачам та малим непобутовим споживачам.

Тож, ці суб’єкти є незалежними один від одного та не мають права вчиняти будь-який вплив або тиск як один на одного так і на споживачів.

Крім того, споживач має право використовувати оплату послуг з розподілу через електропостачальника. Такий крок значно мінімізує взаємовідносини зі своїм ОСР.

5.  Кажете, постачальник відповідає якості електричної енергії як товару та її обліку?

Електрична енергія виробляється з енергетичного атома, вугілля, мазуту, природного газу, із сонця, вітру, води тощо. Вироблена електрична енергія передається через мережу оператора системи розподілу (ОСР) та оператора системи передачі (ОСП), де змішується і направляється в об’єднану енергосистему України. До споживача електрична енергія пропускається за таким технологічним ланцюжком: виробник > ОСП > ОСР > споживач. Тобто постачальник не бере участі в технологічному процесі електрозабезпечення. А оплата відбувається за іншим ланцюжком: споживач > постачальник > виробник/трейдер.

проте, за якість електричної енергії, яка отримується в мережі, відповідає виробнику, а за якість електричної енергії, яка отримується на об’єктах споживача, відповідає ОСР як остання ланка в ланцюжку перед об’єктами споживача.

Так, підпунктом 3 пункту 11.4.4 глави 11.4 розділу XI  Кодексу систем розподілу  (КСР), передбачено, що комерційна якість надання послуг з розподілу характеризує якість взаємовідносини ОСР зі споживачем, у тому числі щодо забезпечення належної якості електричної енергії.

Розгляд претензій та скарг споживачів щодо показників якості електричної енергії, виготовлених відповідно до вимог розділу XIII КСР. Детальніше про це можна прочитати в  роз’ясненні  НКРЕКП.

Щодо комерційного обліку, згідно з положеннями пункту 2.1.1 глави 2.1 розділу II  Кодексу комерційного обліку , комерційний облік електричної енергії на ринку електричної енергії організовується адміністратором комерційного обліку (ОСП у ролі АКО) та надається постачальником послуг комерційного обліку (ОСР або іншого суб’єкта). об’єктом господарювання, який має на це право як постачальник послуг комерційного обліку).

Відповідно до норм чинного законодавства, постачальник не несе відповідальності за облік електроенергії.

6.  Кажуть, потрібно сплачувати штрафні санкції за перевищення лімітів споживання?

Насправді, первинний договір постачання електричної енергії споживачу, що є додатком до Правил роздрібного електричної енергії, не містить вимог щодо сплати штрафних санкцій за перевищення договірних обсягів споживання.

Проте, постачальники мають право вносити зміни до умов первинного договору і передбачити такі штрафні санкції самостійно. Тому споживачі мають змогу вибрати постачальника електричної енергії також за критерієм наявності чи надати штрафних санкцій.

Отже, штрафні санкції за перевищення лімітів можуть бути передбачені договором ВІКЛЮЧНО ЗА ЗГОДОЮ споживача.

7.  Скажіть, якщо змінити постачальника потрібно фізично перепідключатися до інших мереж?

Насправді, жодного перепідключення. Споживач залишається підключеним до того оператора системи розподілу, з яким у нього укладено відповідний договір. Крім того, фізично неможливо бути підключеним до мережі оператора системи розподілу у Вінницькій області, а при зміні постачальника, наприклад із Сум, підключитися до оператора системи розподілу у Сумській області.

Укладання договору з новим оператором системи розподілу можливо лише в цьому випадку, якщо у споживача з’являється точка комерційного обліку на території діяльності іншого оператора системи розподілу. Наприклад, відкриття виробництва в іншому регіоні чи зміна місць виробничих потужностей або у випадку зміни території ліцензованої діяльності самого ОСР.

Так, відповідно до пункту 11.1.1 глави 11.1 розділу XI Кодексу систем розподілу, ОСР здійснює діяльність з розподілу електричної енергії та надає послуги з розподілу електричної енергії користувачам своїх систем розподілу в межах території ліцензованої діяльності на підставі відповідної ліцензії, виданої НКРЕКП.

Отже, незалежно від території розташування постачальника, точка підключення споживача до мережі не змінюється, а також не припиняється дія договорів розподілу з ОСР.

8.  Кажете, обов’язково потрібно встановити АСКОЕ для зміни постачальника?

Насправді, такого зобов’язання не існує. Зміна постачальника не є критерієм відповідно до якого встановлюють або не встановлюють АСКОЕ. Згідно з процедурою віднесення територій вимірювання споживачів до групи «А», критерієм для встановлення АСКОЕ об’єднана потужність електроустановок від 150 кВт і більше.

Отже, незалежно від стану обліку електроенергії, споживач має право змінити постачальника.

9.  Кажуть, субспоживач повинен мати постачальника того ж, що і основний споживач?

Субспоживач – це засіб комерційного обліку, який об’єднано з технологічними електричними іншими споживачами (основної мережі), та має окремий договір на розподіл з оператором системи (ОСР та/або ОСП). Субспоживач має право укласти договір на постачання його електроенергії з цим постачальником, в яких більш привабливі умови співпраці. І основний споживач не може йому в цьому перешкодити.

А тому неважливим є електрична схема приєднання, як і ОСР, яка надає послуги з розподілу. Зміна постачальника доступна для всіх споживачів з моменту укладання договору про розподіл електричної енергії.

10.  Кажуть, тільки ОСР визначає погодинні обсяги споживання електричної енергії споживачем?

Визначення обсягів споживання електричної енергії здійснюється постачальником послуг комерційного обліку, яким відповідно до ЗУ «Про ринок об’єкта електричної енергії» є суб’єкт господарювання, що надає послуги комерційного обліку електричної енергії.

Так, згідно з главою 2.1. Кодексу комерційного обліку, до послуг комерційного обліку належить збір, керування та адміністрування даних комерційного обліку. Більше того, пунктом 2.1.5. цієї ж глави передбачено, що комерційний обліковий запис надається на договірних засадах, а учасники мають право вільного продажу таких послуг постачальника.

Разом з тим, пунктом 2.1.7. глави 2.1. Кодексу комерційного обліку передбачено, що зчитування результатів вимірювань (первинних даних комерційного обліку) та даних про стан засобів комерційного обліку (лічильників), контроль якості зчитування, формування первинних даних комерційного обліку та їх передача їх оператору даних комерційного обліку здійснюється оператором системи розподілу або відповідним постачальником послуг комерційного обліку в ролі оператора зчитування даних з лічильників.

Таким чином, споживач, у разі необхідності (наприклад: постійного виникнення спірних питань щодо обсягів споживання), має право звернути іншу компанію, яка буде підтримувати визначення обсягів споживання електроенергії, на підставі яких реалізуються комерційні розрахунки за споживання електричної енергії.

Олександр Гавва, генеральний директор АТ «Оператор ринку»

Джерело @

Ліга:Закон