Трьох викладачів Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти відзначено обласною премією ім. Федора Потушняка

2 роки ago admin 0

Одразу трьох викладачів Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти відзначено Закарпатською обласною премією ім. Федора Потушняка в галузі літератури, – про це повідомляється на сайті інституту. Премії отримали Лідія Повх (Ходанич), Петро Ходанич та Наталія Ребрик.

Премію ім. Федора Потушняка в галузі літератури отримали:

Повх (Ходанич) Лідія Петрівна за книжку „ВІРШІ ПРО ШКОЛУ”;

znai-nashyh1
znai-nashyh1

Ходанич Петро Михайлович за роман „ВТЕЧА, АБО ТИХА МОЯ ВІТЧИЗНА”;

znai-nashyh1
znai-nashyh1

Ребрик Наталія Йосифівна за літературознавчу працю „НЕВИЧЕРПАЛЬНІСТЬ ДУХУ”.

znai-nashyh1
znai-nashyh1

Варто зазначити, що Обласна премія імені Федора Потушняка — регіональна літературна премія Закарпатської області заснована Закарпатською обласною радою у 1995 році на честь письменника, науковця та громадсько-культурного діяча Федора Потушняка.

Премія присуджується професійним літераторам членам Національної спілки письменників України, які проживають на території Закарпатської області, один раз на рік за найкращі твори в жанрах: прози, поезії, драматургії, літератури для дітей, літературної критики і літературознавства за роман, повість, збірку творів, поему, п’єсу, які відображають загальнолюдські духовні цінності, багатогранність буття українського народу, процеси формування і розбудови держави, своєрідність етнокультурних, соціальних, політичних процесів на Закарпатті; літературно-критичні праці, науково-проблемні видання з літературознавства, ґрунтовні видання про творчість окремих письменників області.

На здобуття премії можуть висуватись твори, які вийшли друком протягом останніх двох років і стали відомими громадськості. Причому літературні твори, відзначені іншими преміями, книги вибраних творів, а також ті, що обговорювалися конкурсною відбірковою комісією та обласним комітетом з присудження премій у попередні роки до уваги не беруться.

Висунення творів на здобуття премії можуть здійснювати: рада Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, правління обласної організації Національної спілки театральних діячів України (у жанрі драматургії), органи культури, мистецькі установи, гуманітарні кафедри вищих навчальних закладів, громадсько-культурні організації, товариства, видавництва і редакції літературно-мистецьких журналів шляхом об’єктивного вивчення і публічної оцінки творів.

Нагородженому присвоюється звання «Лауреат літературної премії імені Федора Потушняка» із врученням диплому та грошової премії. Нагородження відбувається напередодні Нового Року.