Професійна адаптація: в УжНУ навчають військовослужбовців та членів їхніх сімей в рамках українсько-норвезького проєкту (ФОТО)

2 роки ago admin 0
Професійна адаптація: в УжНУ навчають військовослужбовців та членів їхніх сімей  в рамках українсько-норвезького проєкту

Як розпочати власну справу – тема, яку вивчатимуть військовослужбовці та члени їхніх сімей у рамках програми навчання «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему». Про це йдеться на сайті університету.

Ужгородський національний університет вже не перший рік є учасником цієї програми, за допомогою якої військові та члени їхніх сімей можуть пройти професійну перепідготовку на цивільні спеціальності, що мають попит на ринку праці. Також у рамках проєкту надається сприяння учасникам у соціальній адаптації до умов життя у громадянському суспільстві. Виконавцями основної частини проекту є навчальні заклади України і норвезький університет NORD, які організовують і здійснюють професійну перепідготовку учасників проекту. В УжНУ проєкт реалізовується на базі кафедри соціології та соціальної роботи.

Привітав учасників програми ректор УжНУ, професор Володимир Смоланка: «Цей проєкт є дуже продуктивним, успішним, ми маємо реальні приклади, коли люди засновують власну справу після закінчення навчання в нас.  Я не вперше зустрічаюся із учасниками цього проєкту, і на попередніх зустрічах, коли навчання вже підходило до завершення, відчувався емоційний підйом у людей, бажання працювати,  мені особисто це дуже імпонує».

Модерував зустріч із учасниками програми кандидат історичних наук, доцент кафедри соціології і соціальної роботи Руслан Жиленко. Він ознайомив присутніх із історією появи проєкту, його метою  та основними цілями.

По онлайн-зв’язку долучився до зустрічі завідувач кафедри соціології та соціальної роботи Федір Шандор, який складі ТрО ЗСУ бореться із російським агресором на Сході України. «Приємно що саме наш університет входить до тих восьми вишів, які отримали право викладати дисципліни по цій програмі. Це означає, що до нас є довіра. Хочу звернутися до присутніх на курсі – повірте, ви не пошкодуєте» – наголосив Федір Шандор.

Поділилися своїми враженнями від навчання на українсько-норвезькій програмі випускники. Пані Катерина навчалася восени 2020 року: «Наші курси стосувалися сільського господарства, і по їх закінченню я започаткувала свою невеличку справу пов’язаний із вирощуванням квітів – Фіалки forever». На курсах пройшов навчання й пан Олександр, за сумісництвом – військовий капелан. «Для мене ці курси були великим відкриттям, це стало рушійною силою для відкриття власного бізнесу. Мене завжди цікавив туризм, і коли я пішов на курси, то зрозумів що зможу відкрити свою справу. Так що наразі на річках Закарпаття я організовую туристичні виїзди, поєдную їх із екскурсіями цікавими, історичними місцями краю».

Історія проєкту розпочалася в 2003 році. Перші 45 військовослужбовців Військово-морських сил ЗС України пройшли професійну перепідготовку на базі Севастопольського національного технічного університету та отримали послуги з соціальної адаптації.

В результаті виконання завдань курсової перепідготовки випускники отримують три документи: свідоцтво про професійну перепідготовку державного зразка (від навчального закладу України), спільний сертифікат університету NORD та українського навчального закладу, спільний диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.

Олексій Шафраньош, інформаційно-видавничий центр