Фотовиставка в УжНУ: життя університету від передової до волонтерства

2 роки ago admin 0
В УжНУ відкрито фотовиставку, яка демонструє життя університету під час війни - від передової до волонтерства

У рамках відзначення 77-річниці УжНУ у холі ректорату відкрито фотовиставку “Університет під час війни”. Фотоекспонати ілюструють, наскільки змінилось життя університетської родини протягом останнього року. Основу виставки складають фото зроблені й надіслані із зони бойових дій. На знімках – працівники Ужгородського національного університету, які після 24 лютого не змогли залишитись осторонь і, взявши до рук зброю, відправились боронити українську землю, – пише Ганна Фельцан з інформаційно-видавничого центру УжНУ.

Проректорка Мирослава Лендьел зазначає, що традиційне відзначення річниці університету, коли країна перебуває в стані війни, є неможливим. Проте це нагода, щоб осмислити нову роль вишу в цих умовах, а також відзначити відвагу й небайдужність працівників та студентів УжНУ:

– Ми зібрали різні ідеї, які пропонували наші викладачі і не тільки. Зокрема, ми  підтримали ідею директорки музею історії УжНУ Марії Майороші про створення фотовиставки, яка демонструє, як цього року жив і розвивався університет в умовах воєнного часу. Виставка наочно показує, як наші колеги воюють, волентарять, а разом з тим працюють і навчаються. Ми проаналізували, що наразі декілька десятків наших співробітників знаходяться на фронті, проте не всі з них змогли вийти з нами на зв’язок, щоб надати інтерв’ю та фото.Також ми підготували відеопривітання для університетської родини, в якому ми пригадали історію створення  й розвитку УжНУ. Адже починаючи з 1945 року університет постійно брав активну участь в усіх визначних подіях нашого національного становлення. Окрім цього ми запланували цикл заходів, які будуть відбуватись протягом тижня, якщо реалії не внесуть свої корективи. Якби там не було, ми прагнули внести в ці дні, якщо не свята, то простору для міркування про історію УжНУ. Надіємося, що вже наступного року ми зможемо залишити позаду ті виклики, які постали перед нами цьогоріч. 

Ініціаторкою створення виставки стала директорка Музею історії УжНУ Марія Майороші:

– У музеях університету розміщувався волонтерський штаб. І я, як і інші працівники, щодня спостерігала за вкладом вишу у нашу перемогу. Тож у мене виникла думка, винести те, чим ми займаємося, на широкий загал. Щоб усі могли побачити, наскільки університетське життя змінилося за ці місяці. Ідея виставки виникла десь у  серпні. Спочатку я хотіла її відкрити до 200 днів війни. Потім ми все-таки вирішили приурочити фотовиставку до дня народження університету, а також символічно, що  кілька днів тому ми святкували День захисників та захисниць України. Я вдячна всім колегам-захисникам, які навіть перебуваючи в таких умовах, знайшли час, щоб поспілкуватись та надіслати свої фото. Виставка викликала більше емоцій, ніж я очікувала. Спілкування з бійцями справило на мене незабутнє враження – це і відчуття гордості, і разом з тим жалю, що на долю нашої нації випали такі трагічні події. Проте важливо проговорювати й осмислювати ці факти в реальному часі, допоки вони не стали історією. 

Експонатами виставки є фото з передової,  а також фотографії з насичених буднів  Волонтеріату та фото, які ілюструють міцну підтримку міжнародних партнерів УжНУ. Помічниця ректора та активна учасниця Волонтеріату УжНУ Крістіна Товт розповідає:

– Із першого дня війни Волонтаріат УжНУ розпочав потужну роботу задля підтримки ЗСУ та допомоги ВПО. Відповідно, ми дуже позитивно відгукнулися на пропозицію пані Марії  про створення фотовиставки. І дуже знаково, що вона приурочена до 77-річниці університету. Ми зібрали архів фотографій волонтерів, також допомагали зібрати інформацію у працівників вишу, які зараз стоять на захисті нашої країни. Ми надзвичайно пишаємося колегами, які боронять українську землю в лавах ЗСУ. В рамках святкування річниці ми також плануємо ще декілька важливих подій. Зокрема, Волонтеріат планує відвідати евакуйованих літніх людей з Нікополя. Також УжНУ має намір організувати Благодійний ярмарок з продажу крафтових виробів, виробів ручної роботи та патріотичних футболок. А всі зібрані гроші відправимо на потреби ЗСУ.  У студентському просторі “Аура академіка” ми плануємо провести декілька благодійних кінопоказів. Ці покази тривають вже не перший тиждень і на них вже було зібрано 3700 грн. Крім того, заплановані студентський флешмоб, розіграші в соцмережах, лекція від військових, дискусія “УжНУ після перемоги” та ін.