В закладах освіти Румунії вимушені переселенці вивчатимуть українську мову, вже визначено пілотний клас

2 роки ago admin 0
Про співпрацю освітян Закарпаття із колегами з Румунії

Про це повідомляє департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної військової  адміністрації, представники якого, на запрошення румунських партнерів, взяли участь у роботі міжнародного проєкту «Освітні акценти в умовах сучасності» (м. Сучава, Румунія). Організаторами проєкту є професор Траян-Алін Пушка і, директор Сучавського будинку вчителя імені Джордже Тофан. Учасниками – науковці  з Молдови, України та Румунії, керівники органів місцевого самоврядування Ужгорода, Чернівців і Сучави.

На конференції  обговорювалися важливі для нашого часу питання діяльності закладів освіти в умовах цифровізації, ранньої профорієнтації  здобувачів освіти, складання ЗНО та вплив емоційно-психологічного стану на його результативність.

Предметом обговорення було також питання вивчення в закладах освіти Румунії української мови вимушеними переселенцями, підвищення кваліфікації та обмін досвідом. Пілотним класом визначено перший клас у гімназії „Ватра Молдовіцей” (м. Сучава), де вчителем є Іларія Пушка. Консультантом з української мови  від України буде Поп Олена, кандидат педагогічних наук, вчителька української мови Середньоводянського ліцею імені Василя Марини.

Надалі ці питання будуть реалізовані через підписання меморандуму про співпрацю між Сучавським університетом імені Штефана чел Маре, Сучавським будинком вчителя імені Джордже Тофан і департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної військової адміністрації.