В ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ можна ознайомитись з унікальною мистецькою виставкою «забутих творів» (ФОТО)

2 роки ago admin 0

В Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці II можна ознайомитись із студентською мистецькою виставкою «забутих творів». Про це повідомляється на сайті інституту.

Роботи представлені на виставці створені під час навчання на курсах Кафедри педагогіки та психології інституту.

– На виставку ми відібрали роботи, підготовлені для занять з графічного дизайну, скульптури, живопису, композиції та декоративно-ужиткового мистецтва. На виставкові стенди потрапили роботи, створені студентами, які навчалися в 2015-2022 роках, – зазначає Кулін Агнеш, викладач Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ., голова Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса.

Чому виставка «забутих творів», чому твори вважаються забутими?

На це питання, Кулін Агнеш дає таку відповідь:

Багато студентів не беруть свої твори з собою, тому роботи, які залишилися після оцінювання, опиняються на полицях складів спеціалізованих аудиторій. Ми доповнили експозиційний матеріал роботами, створеними під час коронавірусу та війни. Оскільки творчий процес не може зупинятися за допомогою програми «Paint» об’єкти замість пензля створювалися клацанням миші. Завантажені в «Google Classroom» ці роботи існували лише як набір даних у цифровому просторі. Ми намагалися зазначити якомога більше імен, але з часом підписи на паперах тьмяніли, а наші спогади зникали. Саме на це ми посилаємось виразом «невідомий художник» на плакатах, оскільки через 5 років ми не можемо встановити, хто ховається, наприклад під псевдонімом B.A., вже не говорячи про ті роботи, які залишилися непідписаними їх творцями. Незважаючи на це, кожна готова робота свідчить про те, що навчатися творячи – це просто хороша справа.

Виставка присвячена відзначенню в Україні 9 жовтня Дня художника та 18 – Дня угорського живопису.