В Ужгороді вшанували жертв голодоморів і запалили «Свічу пам’яті»

5 років ago admin 0

Трагічну для українського народу сторінку історії сьогодні згадують всією країною і за її межами. Вшанували жертв голодоморів і в Ужгороді, до цього приурочили і відкриття монумента «Свіча пам’яті», який днями встановили біля будівлі медичного факультету УжНУ.

Голова обласної державної адміністрації Геннадій Москаль зазначив, що досі Закарпаття залишалося єдиною областю України, де не було пам’ятника жертвам голодомору, хоча такі монументи є в Австралії, Аргентині, Великобританії, Італії, Канаді, Німеччині, Польщі, Угорщині, США та в інших країнах світу.

«Сьогодні відзначаємо 85-ту роковину геноциду 1932-1933-го років і відкриваємо в Ужгороді пам’ятник, присвячений мільйонам українців, замордованих голодом у 20 столітті. Скульптурна композиція «Свіча пам’яті» завжди буде нагадувати про страшні сторінки історії України, про знущання тоталітарного комуністичного режиму, про геноцид нашого народу, душі невинно вбитих людей. І наш обов’язок – не дати згаснути свічі пам’яті про мільйони українців, що загинули від голоду», – сказав Геннадій Геннадійович.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв наголосив: «Нині ми вшановуємо пам’ять про одну з найбільш трагічних подій в нашій історії. Важко уявити, що в країні, яка колись була житницею Європи, щоденно тисячі людей помирали від голоду. І зараз агресія східного сусіда направлена на знищення української державності. Тож тільки єдністю можна відстояти територіальну цілісність і суверенітет нашої країни, а також зробити все можливе, щоб не допустити подібних подій у майбутньому. Вічна пам’ять невинним жертвам голодоморів у нашій країні!».

Автор скульптори Ігор Гречаник розповів, що на втілення задуму пішов рік. Головна ідея – це свіча, що палає, яка одночасно має силует жінки. Руки її складені в молитві до неба, до Бога.

До сліз розчулив усіх виступ маленької дівчинки у виконанні вихованки Рахівського позашкільного закладу освіти із села Костилівка Вікторії Волощук. Представники духовенства, священики різних конфесій відслужили панахиду за загиблими в період голодоморів українців та освятили монумент «Свіча пам’яті». Ужгородці поклали до його підніжжя запалені лампадки, колоски пшениці.

У храмах області та міста сьогодні проходять поминальні панахиди, прохання до ужгородців не забути, як і щороку по всій Україні, розмістити запалену свічку на вікні свого помешкання.

1 of 31