СБУ заблокувала дві нові схеми із незаконного переправлення за кордон громадян призовного віку

2 роки ago admin 0

У столиці викрито зловмисників, які «допомагали» військовозобов’язаним виїхати з України за сфальшованими документами. Причина виїзду – «непридатність до військової служби».

Організатори брали $7 000 з однієї особи та гарантували безперешкодний перетин кордону. На іншому боці «втікачів» чекали спільники-іноземці, які мали їх зустрічати.

У результаті спецоперації, проведеної одночасно у Києві, Львівській та Закарпатській областях, правоохоронці затримали п’ятьох осіб.

Крім того, на Івано-Франківщині СБУ затримала учасників злочинної групи, які за гроші допомагали призовникам виїхати за кордон. До схеми причетний представник кримінального середовища та керівник місцевої візової агенції.

За € 7000 зловмисники виготовляли повний пакет фіктивних документів про нібито належність ухилянтів до волонтерських організацій. На цій підставі вони вносили їх до бази даних, що дає можливість перетинати кордон.

СБУ задокументувала отримання зловмисниками 270 тисяч гривень за перетин кордону мешканцем Івано-Франківщини і затримала двох фігурантів кримінального провадження «на гарячому».

Наразі за обома викритими фактами тривають слідчі дії. Затриманим особам повідомлено про підозру за ст. 332 КК України – незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

Викриття протиправної діяльності проводили співробітники СБУ спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Київської та Івано-Франківської обласних прокуратур.