16, 17 і 23 липня Маріупольський театр покаже на сцені Закарпатського муздрамтеатру "Крик нації"

2 роки ago admin 0

16 липня 2022 року відбудеться прем’єрний показ вистави «Крик нації…» Донецького академічного обласного драматичного театру (м. Маріуполь)». Прем’єру покажуть в Ужгороді, де знайшов прихисток найстаріший театральний колектив Донеччини.

Про це повідомила пресслужба Донецької ОДА.

Над першою виставою відновленого українського театру працює команда у складі режисерки-постановниці, заслуженої артистки України Людмили Колосович, художниці, заслуженої діячки мистецтв України Емми Зайцевої та режисерки з пластики Наталії Каспшишак-Сенів (США). В постановці задіяна вся трупа, яка переїхала до Ужгорода.

«Крик нації…» – саме таку назву носить вистава, яка присвячена українському поету-шістдесятнику, перекладачу, публіцисту, прозаїку, мислителю, літературознавцю, правозахиснику Василю Стусу закатованому радянським режимом у таборі Пермського краю. Біографічні сторінки життя поета знаходять аналогії у новітній історії України. Подібність боротьби, спільність мети через десятиліття та єдина мрія про вільну культуру незалежної України.

 

 

 

 

Зустріч маріупольської трупи з глядачем відбудеться на сцені Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія – Августина та Євгена Шерегіїв за адресою: м. Ужгород, вул. Льва Толстого, 12.

Дата прем’єри була обрана не випадково. Чотири місяці тому, 16 березня, будівлю театру у Маріуполі було зруйновано російською бомбою, цілеспрямовано скинутою на прихисток мешканців міста.

Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь) входить до чотирьохсот об’єктів культурної спадщини України, відносно яких МКІП зафіксувало факт воєнних злочинів за період повномасштабного вторгнення росії в Україну.

“Це вторгнення демонструє не тільки геноцид українського народу, а й знищення культури, історії, спадщини. Проте навіть зруйновані стіни не можуть зупинити голос народу”, – наголосили в ОДА.

Нагадаємо, раніше окупанти заявили про відкриття театрального сезону у Маріуполі 10 вересня. Так званий «міністр культури» повідомив, що зголосилися розважати окупантів вже 60 працівників театру.