З лісівниками Міжгірщини говорили про безпечне виконання лісозаготівельних робіт при розробці вітровально-буреломних лісосік

2 роки ago admin 0

Близько тижня на території Майданського лісництва (ДП «Міжгірське ЛГ»)  бригади лісорубів розробляють вітровали,  що виникли  внаслідок шквального пориву вітру та проливних дощів.

У зв’язку з цим представники Управління Держпраці у Закарпатській області, зокрема начальник відділу нагляду в АПК, СКС, на транспорті та зв’язку Володимир Вербовський і його колега головний державний інспектор Мирослав Феделеш вирішили провести з колективом Державного підприємства Міжгірське ЛГ семінар-тренінг щодо безпечного виконання лісозаготівельних робіт при розробці вітровально -буреломних лісосік та вибіркових санітарних рубках.

Як було поінформовано  у ході зібрання, тільки у селі  Сойми після буревію на проїжджій частині дороги загального користування опинилася велика кількість повалених дерев. Розробку вітровалів здійснюють  трелювальним трактором на площі майже п’ять гектарів. На сьогодні вже вдалося здійснити відвід чотирьох лісосік під прибирання небезпечних дерев – в основному хвойних порід. Наразі тут проводиться суцільна санітарна рубка, погоджена спеціалістами Закарпатського ОУЛМГ та лісопатологами з метою запобігання виникненню небезпеки в майбутньому.  

За словами місцевих  лісорубів,  ліквідація таких вітровалів найважча, оскільки не до всіх дерев є доступ: більшість ділянок важкодоступна та небезпечна.

Фахівці Управління Держпраці під час теоретичної частини семінару наголосили на обов’язковому доповненні інструкції з охорони праці № 2.13 від 29.12.2021 року при розробленні вказаних лісосік, відповідно до «Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості». Принагідно були надані роз’яснення про зміни в трудовому законодавстві, насамперед стосовно отримання дозволів та декларацій на роботи підвищеної небезпеки в умовах військового стану. А також працівникам адміністрації ДП Міжгірське ЛГ була прочитана онлайн лекція на тему: «Безпечність виконання робіт підвищеної небезпеки на вантажно-розвантажувальних майданчиках в умовах військового стану».

Далі посадовці Управління Держпраці надали практичні рекомендації лісівникам  щодо виконання лісосічних робіт при розробці вітровальної деревини та робіт на вантажно-розвантажувальному майданчику, верхньому і нижньому складах.