У неділю – прем’єра вистави про війну

2 роки ago admin 0

У неділю, 17 квітня, о 17.00 на малій сцені Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв відбудеться прем’єра вистави «Отвєтка» за п’єсою Неди Неждани.

Монодрама київської драматургині присвячена історії оперного співака, Героя України Василя Сліпака, який добровольцем пішов на війну.

Промінявши паризьку сцену на окопи Донбасу, він загинув у 2015 році від кулі снайпера. П’єса створена ще до повномаштабного вторгнення Росії в Україну, але тема війни і розплати за неї звучать у виставі режисера Михайла Фіщенка на повний голос. Головну героїню грають Ангеліна Сньозик /Дар’я Горшкова.

Авторка Неда Нежадана розповідає про ідею монодрами так: «Я познайомилася з Василем Сліпаком завдяки акціям на підтримку України під час драматургічної резиденції в Парижі і була вражена його яскравим талантом. Він був присутній і на першому сценічному читанні моєї п’єси «Майдан Інферно» французькою мовою, підтримував мою творчість. 

Тож коли співак пішов на фронт, я стежила за його дописами. Для мене Василь Сліпак був камертоном правди і велетнем духу. Тому його загибель стала великим ударом і першою смертю друга в цій війні. 

Я зрозуміла, що маю написати про це, але довго шукала форму. Проте ця монодрама не лише про одну людську долю, а і про гібридну війну між Росією і Україною, яка, на жаль, вже переросла в повномасштабну. Я спробувала розповісти про своє розуміння цієї війни та власні емоції».

Другий показ прем’єри відбудеться у четвер, 21 квітня, о 17.00. 

А цієї п’ятниці, 15 квітня, на малій сцені Закарпатського муздрамтеатру свої вистави покаже Київський молодіжний театр «Театральна біржа»: о 12.00 – кияни зіграють «Відомі – невідомі казки», а о 17.00 – драму «Інтимні комедії»