Повінь на Закарпатті: наслідки та шляхи вирішення

2 роки ago admin 0

Бурхливо почався новий рік для лісівників Закарпаття. Бо примхлива пані погода принесла замість снігу, тріскучих морозів й хуртовин різке потепління та рясний дощ, що хлинув на гори, ліси, села й міста наче всесвітній потоп… Тож природоохоронці замість святкового столу із рідними й близькими цілодобово досі протистоять руйнівній стихії…

Новий рік почався у нас різким стрибком погоди від морозу та снігу до шести градусів тепла! Для наших країв це досі було нечувано! А вже 3-4 січня вдарили сильні дощі, – розповів нашому журналісту директор Брустурянського держлісгоспу Василь Карпа.

– Дощ не вщухав обидва дні, плюс в горах почав танути сніг. Рівень річки
Тересви, яка сполучує угіддя двох лісгоспів – нашого та сусіднього Мокрянського, за лічені години виріс майже на метр! До речі, до цієї річки впадають два потічки, які теж перетворились на суцільні водоспади. Вода вийшла з берегів та хлинула буковими й шпильковими лісами. Пік стихії відбувся саме 4 та 5 січня…

Загалом у нас від розгулу повені постраждали чотири лісництва. Найбільше дісталось гірському Лопухівському лісництві, де велика вода вже й зайшла до самих адміністративних та господарських будівель. Крім повені вдарив ще й селевий потік, що розмив лісові автошляхи та мости… Загалом, у лопухівчан розмило близько кілометра дороги. І тут я щиро вдячний за мужність, небайдужість та героїзм керівнику цього лісництва Володимиру Банзі, який з другої години ночі і протягом наступного дня із своїми хлопцями та колегами із інших лісництв та підрозділів нашого підприємства відвоювали лісництво у стихії… Бо саме пан Володимир особисто направляв техніку на найбільш загрозливі ділянки і сам брався за лопату – копати рови та готувати імпровізовані укріплення у критичні хвилини.

Один з цих сельових потоків наче цунамі на суші – справжні велетенські гори бруду, каміння, багна, не лише розмив лісовий автошлях, а й наче сірники потрощив величезні буки та смереки. Більш того, у нашому Плайському лісництві опинились заблокованими наші лісоруби та працівники лісової охорони, які виконували свої службові обов’язки. Тож, в першу чергу, головним завданням було допомогти їм. І завдяки швидкій реакції та мужності нашого інженера з будівництва та ремонту доріг Юрія Фабріки та ще хлопців цю перешкоду вдалось усунутимаксимально можливими силами за найкоротший час. Лісівники звільнили своїх колег з цієї несподіваної пастки… Але зараз проїзд тією ділянкою ще заблокований, бо треба прибрати знищені дерева…

У нашому Кедринському та Трубацькому лісництвах розмило та знесло мости. Загалом на ліквідації наслідків надзвичайної ситуації цілодобово працюють близько 50 наших працівників. А ще нас неабияк виручила нова спецтехніка – потужний колісний екскаватор іноземного виробництва, що ми придбали в грудні минулого року. За ці пекельні дні він напрацювався сповна. Бо наші хлопці працюють зараз не лише по лісах, а й по населених пунктах наших громад. Сподіваємось у максимально стислий термін ліквідувати хоча б попередні наслідки біди.

Стихія не оминула й сусідній із Брустурянським Мокрянський держлісомисливгосп.

– Від стихії у нас постраждали загалом угіддя семи лісництв. На щастя, будівлі, техніка та люди неушкоджені, але ліси залило добряче. Нашими угіддями теж пройшов сель, – розповів директор підприємства Микола Кубинець. Теж розмило лісові дороги. Нині на ліквідації наслідків біди теж працюють більше 50 наших співробітників та спецтехніка. Велику допомогу надають й місцеві підприємці та місцеві громади.

Удар стихії відчули на собі сповна й у ДП «Хустське лісодослідне господарство».

– Від розгулу повені у нас набйльіше постраждали Монастирецьке та Нижньобистрянське лісництва. У Нижньобистрянському та Монастирецькому лісництвах розташовані водойми , куди стікається вода з багатьох менших потічків. От ця вода й вийшла з берегів, – розповів в.о. головного лісничого підприємства Віталій Джуган. – Бо спершу це був суцільний сніг, який почав танути після різкого потепління. А ще й дощ… Рівень води піднявся як мінімум на метр. Найбільший розпал стихії був 5 січня. Лише у Монастирецькому лісництві знесло п’ять переїздів через потічки та струмки, пошкодило близько 500 метрів лісової дороги, а у Нижньобистрянському є інформація про один пошкоджений переїзд та теж близько 500 метрів полотна лісової дороги. До речі, ця траса у нас є центральною. Але можна вже сказати, що сталось справжнє Різдвяне диво. Бо саме на Різдво рівень води почав падати, опади припинились. Згодом оцінюватимемо усі масштаби надзвичайної ситуації.

Коментар

Пресслужба Закарпатського ОУЛМГ оприлюднила попередні данні про обсяги стихії та збитки, що були завдані нею лісівникам краю:

– Зсув ґрунту на території ДП «Рахівське ЛДГ». Через несприятливі погодні умови та велику кількість опадів, зсувом ґрунту пошкоджено дорожнє полотно на Щаульському лісництві. Причиною зсуву лісівники вважають перезволоження ґрунту внаслідок інтенсивних опадів.

Підтоплено низку лісових доріг на Тячівщині. Внаслідок погіршення погодних умов на території ДП «МокрянськеЛМГ», водою пошкоджено лісові дороги в Тарсівськомулісництві ур. Путинець, Комсомольському лісництві ур. Гробув, Краснянському лісництві, ур. Товстий. Негода також завдала шкоди автомобільному відрізку дороги с. Красна – с. Усть-Чорна.

За сприяння лісівників Мокрянського лісомисливгоспу на прохання Усть-Чорнянської ОТГ, за допомогою спецтехніки державного підприємства було розчищено небезпечні зсуви.

– Лісництва ДП «Великобичківське ЛМГ» зазнали негативних наслідків через інтенсивні опади та зсуви ґрунту. У Коб. Полянському, Щербіловському та лісництві ім.Томащука внаслідок зсувів ґрунту пошкоджено дорожню інфраструктуру: селеві потоки затопили значну частину дороги та переїзди.

У Верхньоводянському лісництві зійшли два земляні спуски, один з яких значно пошкодив лісову дорогу. Не обійшла негода й Косівсько-полянське лісництво, там підмило два автомобільні мости. Силами лісової охорони ДП «Великобичківське ЛМГ» було пророблено величезну низку роботу задля попередження та зупинки сильної стихії води, яка відбивала русла річок. Нищівний удар води міг спричинити безліч неприємностей, серед яких- руйнування об’їзної дороги та електричної підстанції в с.КобилецькаПоляна.

– Негода на Хустщині: паводок зруйнував переїзди та пошкодив дорогу. В лісфонді Монастирецького лісництва ДП «Хустське ЛДГ» було зруйновано два переїзди через потічок в ур. Медвежий та два переїзди в ур. Шаново. Також в останньому урочищі було пошкоджено дорожнє полотно довжиною близько 500 метрів. В лісфонді Н.Бистрянськоголісництва в ур.Противень розбито дорогу протяжністю 500 м. та тимчасовий переїзд.

Небезпека зсувів полягає в тому, що величезні маси ґрунту, раптово зміщуючись, можуть призвести до руйнування будівель та споруд, залізничних і шосейних доріг, мостів, трубопроводів та ліній електромереж, систем життєзабезпечення, а також травмування та загибель серед населення.

 

За висвітлення матеріалу дякуємо журналісту Анатолію Мельнику, журналісту видання «Еко-інформ».

Бурхливо почався новий рік для лісівників Закарпаття. Бо примхлива пані погода принесла замість снігу, тріскучих морозів й хуртовин різке потепління та рясний дощ, що хлинув на […]