На гірськолижному курорті у Жденієві представникам бізнесу надали роз’яснення щодо основних вимог законодавства про працю

2 роки ago admin 0

У цю пору на території зимових курортів області традиційно пожвавлюють свою роботу різні суб’єкти господарювання, зокрема заклади торгівлі, харчування, відпочинку, готельні комплекси, прокатні пункти тощо. Переважно робота тут має сезонний характер. Деякі підприємці вважають, що не обов’язково потрібно з найманим персоналом оформляти трудові відносини офіційно. 

Аби нагадати представниками бізнесу вимоги законодавства про працю, а їх працівникам роз’яснити трудові права, головні державні інспектори Управління Держпраці у Закарпатській області Іван Хланта, Володимир Севч та Іван Лопіт взяли участь у виїзному профілактичному заході, що проходив на Мукачівщині, на гірськолижному рекреаційному комплексі у Жденієві.

Під час зустрічей працівникам та роботодавцям роз’яснили переваги офіційного працевлаштування та наслідки використання незадекларованої праці. Звісно, працівникам наголосили, що неофіційна форма роботи позбавляє їх права на соціальний захист.

Неабияке здивування викликала  у багатьох роботодавців почута інформація про те, що  нелегальна праця має низку негативних наслідків і для них. Зокрема, підприємець, котрий оформляє працівників, уникаючи правових норм, провокує їхнє безвідповідальне ставлення до роботи, ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку. Не можна виключати й те, що фірма чи компанія ризикує натрапити на аферистів, внаслідок чого понести фінансові втрати. До того ж, законом передбачена відповідальність за використання незадекларованої праці.