Спростовуємо матеріал шведського видання Aftonbladet, яке опублікувало матеріал під назвою «Ось сліди вирубок IKEA»

2 роки ago admin 0

9 грудня 2021 року шведське видання Aftonbladet опублікувало матеріал під назвою «Ось сліди вирубок IKEA» в якому, зокрема, зазначається, що у ДП «Великобичківське лісомисливське господарство», яке координується Закарпатським обласним управлінням лісового та мисливського господарства  під час запланованих санітарних рубок зрізують, зокрема, й здорові та життєздатні дерева.

У титрах статті Aftonbladet зазначено, що рубається «унікальний природний ліс, який стане меблями Ikea». Ця інформація не відповідає дійсності, оскільки оглянуті ділянки лісу на яких проводяться згадані рубки, належать до експлуатаційних лісів (Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2007 № 733 із змінами), лише одна ділянка лісництва ім. Томащука (квартал18 виділ 51) віднесена до смуг лісів уздовж берегів річок де дозволено проведення вибіркових санітарних рубок. Експлуатаційні ліси призначені для задоволення потреб національної економіки у деревині.

Віднесення лісів до природних в лісовому фонді ДП «Великобичківське ЛМГ» визначалось спільно з представниками Українського фонду природи, офіційним представником WWF International. На віднесених ділянках лісу квазіпралісів, пралісів та природних лісів ДП «Великобичківське ЛМГ» оформлено природоохоронні зобов’язання і там жодних лісогосподарських заходів не проводилось.

У матеріалі наводять фото дерева із червоною поперечною смугою, яке наче здорове, але яке буде зрубано із порушенням чинного законодавства. Насправді ж ця смуга на дереві є позначкою границі лісосіки, яке не підлягає рубці.

Суцільні санітарні рубки, які проводились у ДП «Великобичківське ЛМГ» призначались на основі матеріалів лісовпорядкування, лісопатологічних обстежень та повідомлень про появу ознак погіршення санітарного стану лісових насаджень.

При проведенні суцільної санітарної рубки в пошкоджених насадженнях в рубку призначались всі дерева, які наявні на даній ділянці, тому що при зрізуванні пошкоджених дерев повнота знизиться нижче допустимого рівня. Ймовірно, що саме ці дерева було від знято еко активістами.

Крім того, зазначаємо, що відсутність відмерлихгілок та наявність зеленого листя не може бути стовідсотковим підтвердженням здорового дерева.

Науковцями УкрНДІЛГА розроблено спеціальний сервіс для моніторингу осередків шкідників та хвороб лісу. Ознайомитися із його роботою можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=Muja-M5cWGc.

З 13.12.2021 по 15.12.2021 підрозділом IKEA IWAY forestry, який здійснює контроль за виконанням стандартів та  представником WWF – Україна Михайлом Богомазом проведено огляд заходів із поліпшення санітарного стану лісів, а саме ланцюга постачання лісопродукції ТзОВ «ВГСМ», які є субпідрядником IKEA.

Також контрольна група IKEA IWAY forestry проводила перевірку ТзОВ «ВГСМ». Відповідний звіт буде надано пізніше.

Довідково:

Санітарні рубки призначаються виключно у відповідності до вимог «Санітарних правил в лісах України» (Постанова Кабінету Міністрів України  від 27.07.1995 № 555, в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 № 756 із змінами).

В лісовому фонді ДП «Великобичківське ЛМГ» площа пошкоджених насаджень станом на 01.01.2021  складала 877,0 га, з яких насадження уражені шкідниками лісу на площі 66,3 га, а хворобами лісу 313,2 га, решта 497,5 га інші види пошкоджень (вітровали, буреломи, сніголоми, зсуви і інш.).

Санітарні рубки призначаються виключно у відповідності до вимог лісового та природоохоронного законодавства.

9 грудня 2021 року шведське видання Aftonbladet опублікувало матеріал під назвою «Ось сліди вирубок IKEA» в якому, зокрема, зазначається, що у ДП «Великобичківське лісомисливське господарство», яке […]