Управління Держпраці і Служба зайнятості Закарпаття об’єднали зусилля задля детінізації заробітної плати та легалізації трудових відносин

2 роки ago admin 0

У межах реалізації запланованих Управлінням Держпраці та Закарпатським обласним центром зайнятості спільних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками, цього тижня на базі центрів зайнятості відбулася низка семінарів за участю зареєстрованих безробітних.

До прикладу, в Ужгородському міському центрі зайнятості учасники семінару вирішували, як  запобігти нелегальній трудовій міграції і торгівлі людьми. Це питання особливо актуальне для Закарпаття, адже чимало краян через відсутність добре оплачуваних робочих місць удома досить часто виїжджають у сусідні країни на заробітки. На жаль, не завжди така робота є офіційною. Буває, що заробітчани повертаються без оплати праці з підірваним здоров’ям.

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Закарпатській області Зорян Берник розповів присутнім про переваги працевлаштування в Україні, особливо легального, наголосив на обов’язковості офіційного оформлення трудових відносин між найманим працівником та роботодавцем та важливості сплати державі податків як засобу власного майбутнього фінансового Представники ЦЗ розповіли про основні форми та способи втягнення громадян у трудову експлуатацію, обговорили ймовірні ризики такої праці і як не потрапити у подібні  ситуації.

А ось учасників семінару, що проходив у Хустській міськрайонній філії ЗОЦЗ, ознайомили зі  сучасними джерелами пошуку роботи. Безробітні отримали інформацію щодо спектру можливостей, які надає служба зайнятості, щодо сучасних технологій пошуку роботи, джерел інформації про вакансії та ознайомились з їх перевагами і недоліками.

Представник Управління Держпраці краю Сергій Гриценко проаналізував види шахрайства з боку роботодавців, з якими безробітні можуть зіштовхнутися при працевлаштуванні, звернув увагу присутніх на можливі негативні наслідки роботи без оформлення трудових відносин. По завершенні семінару головний державний інспектор разом з керівником Хустського МРЦЗ провели інформаційно-роз’яснювальні відвідування місцевих торговельних закладів, де роздали відповідні друковані матеріали та роз’яснили норми трудового законодавства.