На Закарпатті перевірили частину фірм, що використовують працю іноземців: вони виявилися недіючими

2 роки ago admin 0

Фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області на виконання доручення Прем’єр–міністра України з 05 листопада 2021 розпочали проведення позапланових перевірок роботодавців, які торік і в першому півріччі цього року застосовували працю іноземців та осіб без громадянства на підставі відповідного дозволу, але при цьому інформація про виплату заробітної плати та сплату ЄСВ стосовно іноземних найманих працівників відсутня.  

Перелік підприємств був визначений Держпраці України та обговорений на спільній нараді, що проходила за участю представників Управління Держпраці краю, територіальних органів Державної міграційної служби, Закарпатського обласного центру зайнятості, Служби безпеки України, Державної податкової служби та Пенсійного фонду.

«За попередніми підсумками виконаної роботи, з’ясувалося, що п’ять із чотирнадцяти перевірених підприємств останніх 2 роки взагалі не здійснювали господарської діяльності, –  каже перший заступник начальника Управління Держпраці Закарпаття Василь Грицик. – Що цікаво, дозволи на продовження своєї діяльності або залучення до роботи іноземних працівників власники фірм поновлювали майже щороку. На сьогодні ці дозволи не анульовані і фігурують як чинні, на підставі чого власники фірм та їх працівники мають право легально перебувати на території України».

Судячи з пояснень окремих роботодавців, заробітну плату своїм найманим працівникам, на застосування праці яких був виданий спеціальний дозвіл, вони не виплачували, оскільки підприємства не працювали,  а відтак не було потреби у залученні до виконання робіт іноземних працівників. Водночас у деяких випадках юридична адреса, за якою зареєстроване підприємство, виявилася або неіснуючою, або примітивною хатою у глухому селі, куди давно ніхто не навідувався.

На сьогодні матеріали перевірок опрацьовані фахівцями Управління Держпраці та скеровані для відповідного реагування у Закарпатський обласний центр зайнятості та Державну міграційну службу.