На ТОВ «НВП «Грифсканд – Свалява» посадовці Управління Держпраці виявили понад 40 порушень

5 років ago admin 0

Планова перевірка з питань дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці і промислової безпеки, вимог законодавства з питань гігієни праці, про зайнятість населення проходила нещодавно у товаристві з обмеженою відповідальністю «Науково – виробниче підприємство «Грифсканд – Свалява».

У ході контрольного заходу посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області перевірили наявну документацію, з’ясували, як налагоджена робота на виробничих об’єктах, службах тощо. Загалом на приватному підприємстві інспектори виявили  понад 40 порушень вимог нормативно – правових актів з питань гігієни праці, охорони праці та промислової безпеки.

Зокрема, підприємство не одержало дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, експлуатацію деревообробного обладнання та устаткування підвищеної небезпеки; до виконання  робіт підвищеної небезпеки (або у місцях де проводяться роботи з підвищеною небезпекою) допущені працівники, які не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці; не розроблена Програма проведення стажування для конкретних професій цього підприємства; електропроводка і арматура силової та освітлювальної мережі у виробничих приміщеннях не захищені від механічних пошкоджень; під¢єднання до електричної мережі ручних переносних інструментів здійснюється з порушенням вимог; не всі небезпечні зони на деревообробному обладнанні, машинах, механізмах, що експлуатуються на підприємстві, обладнані надійними  захисними огородженнями, що запобігають можливості контакту працівника з рухомими та відкритими струмопровідними частинами обладнання; балони ЗВГ (пропан-бутан) зберігаються без встановлених на штуцерах вентилів заглушок; експлуатуються редуктори балонів із розбитим склом, на момент перевірки наповнені балони ЗВГ та кисневі балони були розкидані по території підприємства під сонячними променями; відсутні засоби індивідуального захисту; не використовуються під час виконання робіт респіратори та ін.

За  результатами перевірки, був виданий припис для усунення виявлених порушень,  накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафів на працівників підприємства і на керівника. Водночас з колективом та посадовими особами підприємства представники Управління Держпраці  провели нараду, на якій обговорили причини допущених порушень та шляхи їх усунення.

Як повідомив головний державний інспектор сектору нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці Мирослав Феделеш, керівництво підприємства зобов’язали відсторонити від виконання робіт підвищеної небезпеки осіб, які не пройшли відповідного навчання та перевірку знань. До речі, через певні об’єктивні та суб’єктивні причини (а це виїзд місцевого населення за кордон на заробітки, важкі умови праці, шкідливість) на підприємстві спостерігається велика плинність кадрів. Тому  до виконання вказаних робіт нерідко залучають ненавчений персонал, що є грубим порушенням вимог нормативно-правових документів з охорони праці і становить неабияку проблему.

Але в той же час слід сказати, що на підприємстві  створена і функціонує служба охорони праці. Наразі тривають ремонтні роботи з облаштування санітарно-побутових приміщень та кімнати для прийому їжі.