На Закарпатті з початку року вдалося зменшити загальний борг із заробітної плати на суму понад мільйон триста тисяч гривень

2 роки ago admin 0

Про це та про дотримання трудового законодавства в частині використання незадекларованої праці йшлося на сьогоднішніх засіданнях обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та робочої групи з питань легалізації виплати зарплати і зайнятості населення, забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної зарплати,  що проходили в малій сесійній залі Закарпатської облдержадміністрації.

Відповідно до порядку денного, присутні проаналізували стан погашення заборгованості із виплати зарплатні працівникам підприємств, установ та організацій області та  з’ясували, яка ситуація сформувалася на сьогодні щодо погашення заборгованості до Пенсійного фонду України.

Як зауважувалося, на Закарпатті станом на 25.10.2021 року зафіксовано 9 економічно активних підприємств, котрі боргують своїм працівникам заробітну платню. При цьому на початок року сума загального боргу становила 6369,4 тис. грн., а вже на кінець жовтня цього року  зменшилася до 5001,3 тис. грн.

Представник Управління Держпраці у Закарпатській області 1-ий заступник начальника Василь Грицик  поінформував присутніх про виконану роботу щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. З його слів, за сприяння фахівців Управління Держпраці  кількість застрахованих на території області у другому кварталі порівняно з першим збільшилась на 5566 осіб. У третьому кварталі тривала інспекційна кампанія «Виходь на світло». Аналіз проведеної роботи засвідчив, що  роботодавці, в яких державні інспектори провели роз’яснювальні та інспекційні заходи, оформили трудові договори з 9283 найманими працівниками.

Василь Грицик також назвав низку проблемних питань, з якими доводиться зіштовхуватися посадовим особам Управління Держпраці у ході реалізації  контрольно-наглядових функцій за вказаним сегментом трудових правовідносин. Водночас Василь Грицик  вкотре звернув увагу присутніх на засіданні представників влади на праві посадових осіб органів місцевого самоврядування звертатися до Управління із відповідними листами  про порушення суб’єктами господарювання вимог законодавства про працю в частині використання найманих працівників без оформлення трудових відносин.  

За результатами роботи комісії були прийняті відповідні протокольні рішення, зокрема керівникам підприємств-боржників доручено надати графіки погашення заборгованості із заробітної плати, єдиного соціального внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду України.