Ужгородська міська рада ділилася досвідом із впровадження електронного урядування та елементів смарт-сіті

5 років ago admin 0

Про досвід Ужгородської міської ради із впровадження електронного урядування та елементів смарт-сіті сьогодні на конференції «Сталий розвиток Закарпаття: від стратегії до конкретних дій», яка проходить в Ужгороді в облдержадміністрації, розповіла керуюча справами виконкому міської ради Олена Макара.

Загалом на конференції відбулося 5 панельних дискусій на теми: «Розвиток людського та соціального капіталу», «Розвиток транскордонної і міжрегіональної співпраці», «Формування конкурентоспроможності та інноваційності», «Інтегрований розвиток сільських і міських територій», «Принцип сталого розвитку у використанні природних ресурсів».

Україна приєдналася до світових ініціатив, мета яких – робити діяльність владних структур максимально відкритою та прозорою. Крім того, стрімкий розвиток технологій-онлайн вимагає оперативно впроваджувати інструменти європейської демократії на базі зручних та швидких електронних сервісів. Це дозволяє громадянам отримувати інформацію і послуги дуже швидко, на будь-якій відстані, як-то кажуть “не встаючи з дивана”, зводить до нуля контакт з чиновником і, як результат, обнуляє ризик корупційних дій.

Олена Михайлівна представила систему електронного документообігу, що вже з початку цього року діє в Ужгородській міській раді. Нововведення не лише суттєво прискорило рух документів, дозволяє економити папір, а й зробило значно жорсткішим контроль за кожним зверненням, листом чи іншим повідомленням, яке надійшло до міської ради, є інструментом аналізу трудової дисципліни кожного працівника.

Найбільший обсяг послуг, який надає Ужгородська міська рада безпосередньо громадянам, здійснюється через Центр надання адміністративних послуг. Для цього зробили реконструкцію першого поверху адмінбудівлі відповідно до найсучасніших стандартів, зокрема й враховуючи потреби людей з інвалідністю, запроваджено електронну чергу, працює рецепція. Через ЦНАП Ужгородської міської ради надається уже близько 270 послуг і їх кількість постійно зростає.

Керуюча справами виконкому відзначила, що міська рада отримує все більше запитів на інформацію – якщо в 2011 році, коли ввели відповідний закон, їх було 119, то вже в минулому році – більше тисячі, причому в цьому році вже майже 80% із них – в електронній формі. Цим інструментом користуються і багато громадських організацій, які контролюють демократичні процеси в країні.

Зручні у користуванні і доступні через офіційний сайт сервіси Відкрите місто, Відкритий бюджет, Бюджет на карті. Завдяки приєднанню Ужгорода до всеукраїнських порталів е-дата, майданчика електронних закупівель Прозорро можна бачити рух коштів, всі витрати міського бюджету, що і за якою вартістю закуплено, а також економити бюджетні гроші.

Розповіла Олена Макара і про зовсім нові сервіси, які протягом останніх місяців стали доступні на сайті Ужгородської міської ради. Зокрема, вже можна онлайн дізнатися, чи погоджено містобудівні умови та обмеження на кожен із об’єктів будівництва, які ведуться в місті. Проводить міська влада й публічні консультації – ужгородці можуть проголосувати за один із варіантів, запропонований фахівцями і результати громадської думки враховуються при прийнятті рішень. Скажімо, нещодавно проводилася консультація, який із 6 видів дерев краще висадити на оновленій пішохідній частині площі Шандора Петефі.

Ужгород першим на Закарпатті приєднався до загальнодержавної електронної системи Liky.ua і тепер онлайн можна дізнатися, які ліки, закуплені за бюджетні кошти, є в кожному міському медичному закладі.

Незабаром ці дані буде інтегровано до міського медичного порталу, який зараз активно наповнюється новими можливостями. Нагадаємо, наразі вноситься інформація про можливості і діяльність первинної ланки медичної допомоги – сімейної медицини, а відтак будуть різноманітні дані про параметри і ситуацію в стаціонарних лікувальних закладах (ІІ рівня допомоги), підключать медичні кабінети шкіл та садочків Ужгорода. Через портал можна буде, скажімо, записатися на прийом до лікаря.

Ужгородці можуть онлайн спілкуватися з міською владою – подаючи електронне звернення, через сервіс Відкрите місто, Кабінет ужгородця, подати і підтримати проекти Бюджету громадської ініціативи, з використанням цифрового підпису – подати електронну петицію, зареєструвати дитину в школу або садок, отримати адміністративну послугу.

Даних, які акумулюються і надаються для відкритого доступу, все більше, тому постало питання напрацювання ефективних інструментів для зручності їх використання та аналізу. Для цього Ужгородська міська рада взяла участь у конкурсі і підписала Меморандум з однією з найбільш авторитетних всеукраїнських громадських організацій – ОПОРА – про створення інноваційних програмних продуктів.

Загалом на конференції відбулося 5 панельних дискусій на теми: «Розвиток людського та соціального капіталу», «Розвиток транскордонної і міжрегіональної співпраці», «Формування конкурентоспроможності та інноваційності», «Інтегрований розвиток сільських і міських територій», «Принцип сталого розвитку у використанні природних ресурсів».

1 of 7