На засіданні робочої групи щодо зниження рівня незадекларованої праці підбили підсумки спільної роботи

2 роки ago admin 0

В Ужгороді під головуванням начальника Управління Держпраці у Закарпатській області Богдана Дороша відбулося чергове засідання постійно діючої робочої групи щодо зниження рівня незадекларованої праці. Учасники  зібрання, серед яких представники профільних відомств та служб, зокрема Пенсійного фонду, Центру зайнятості, Податкової служби, Нацполіції, Держпродспоживслужби, Укртрансбезпеки, Обласної ради профспілок та Організації роботодавців, підбили підсумки спільної роботи за дев’ять місяців поточного року.

Відкриваючи засідання, Богдан Дорош відмітив, що комплексні заходи, спрямовані на детінізацію ринку праці, які проводилися в області, були результативними. Унаслідок реалізації запланованих заходів на Закарпатті побільшало скерованих до ДПС повідомлень про прийняття на роботу найманих працівників. За словами Богдана Дороша, найтісніше в напрямі подолання тіньової зайнятості посадовцям Управління Держпраці довелося співпрацювати з Пенсійним фондом, Центром зайнятості та податківцями. 

Детальніше про виконану роботу присутнім розповів 1-ий заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик. Посадовець проаналізував найпоширеніші форми прояву незадекларованої праці, назвав основні найбільш ризикові сфери  господарювання для використання неоформлених працівників.

Також Василь Грицик зауважив, що законодавець суттєво лібералізував відповідальність суб’єктів господарювання за використання незадекларованої праці. З цим пов’язане зменшення за цей рік, порівняно з попередніми роками, суми штрафів за допущення порушення трудового законодавства в цій частині. Адже роботодавцю надана можливість спершу у визначені терміни усунути порушення. 

Виступаючий наголосив, що не останню роль у роботі з подолання тіньової зайнятості відіграють інформаційно-роз’яснювальні заходи. Протягом вказаного періоду посадовці Управління проводили так звані інспекційні кампанії, у ході яких відвідували з інформаційною місією роботодавців і їх найманих працівників, виступали на телебаченні, радіо, надавали матеріали відповідного характеру у ЗМІ, поширювали у соцмережах тощо. Далі учасники засідання обговорили пропозиції до Національного плану спільних дій щодо зниження незадекларованої праці на наступний рік, які будуть скеровані до центрального апарату Держпраці.