Визначені причини настання групового нещасного випадку на Перечинському лісохімкомбінаті

3 роки ago admin 0

 

На початку цьогорічного липня в Управління Держпраці Закарпаття надійшло повідомлення про нещасний випадок, що стався з п’ятьма працівниками Перечинського лісохімкомбінату. У ньому йшлося про те, що апаратник піролізу, 38-річний житель Перечина, відкривши люк скрубера і вдихнувши випари газу, втратив свідомість та, не приходячи до тями, помер. Четверо інших працівників, які виявили потерпілого, також отруїлися газовими випарами, намагаючись надати йому першу домедичну допомогу, внаслідок чого потрапили у лікарню.

В Управлінні Держпраці у Закарпатській області була створена комісія зі спеціального розслідування цього групового нещасного випадку. Її очолив начальник відділу нагляду в АПК, СКС на транспорті та зв’язку Володимир Вербовський. Розслідування тривало два місяці і нещодавно було завершене. Зібрані членами комісії матеріали сформували чималу папку. У переліку знаходимо розділ про обставини цієї трагедії. Допомагають відтворити події того злощасного дня пояснення працівників цеху №3, де, власне, й стався НВ.

Зранку, 12 липня 2021 року, під час огляду технологічного процесу, у начальниці цеху жодних зауважень до роботи виробництва не виникло. Але близько 10.30 їй зателефонував апаратник піролізу і повідомив про несподівану зупинку контуру охолодження реторти. За якийсь час керівниця цеху вирішила сама з’ясувати, що сталося.  В операторській вона не застала за пультом управління апаратника піролізу, тож вийшла на вулицю, аби оглянути холодильники, а далі знову повернулася назад в операторську. У той час знадвору долинули крики. Вже на вулиці від інших колег начальниця довідалася, що апаратнику піролізу стало погано. Прихопивши зі собою протигази, сушильник і майстер зміни кинулися витягати із скрубера потерпілого. Інші колеги викликали на місце події «швидку».

Врятувати життя  38-річному чоловікові, на жаль, не вдалося. За  висновком експерта Ужгородського районного відділення судово-медичної експертизи, смерть працівника настала від гострого отруєння іншими газами та випарами, яке призвело до паралічу дихального центру, тобто зупинки дихання.

Щодо причин, внаслідок яких сталася трагедія, то основною члени комісії назвали порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устатковання, машин механізмів тощо, а супутніми – неякісне розроблення та недосконалість інструкцій з охорони праці або їх відсутність, а також невиконання окремими працівниками їх посадових обов’язків. Простіше кажучи, працівники, в тому числі й сам потерпілий, несерйозно поставилися до такого, здавалося б, незначного моменту в роботі, як безпека праці.

Судячи з пояснень очевидців, під час роботи більшість з них, зокрема й потерпілий, не використовували засоби індивідуального захисту. Водночас і досі залишається незрозумілим той факт, як потерпілий опинився в отворі нижнього люка скрубера.  Члени комісії припустили, що чоловік виконував роботи з очистки скрубера, де під дією токсичних речовин отруївся, внаслідок чого й помер, оскільки він не був ознайомленим з правилами ОП та промбезпеки на виконання таких робіт та відповідною інструкцією.

Розглянувши усі матеріали розслідування, комісія дійшла висновку, що вказаний нещасний випадок вважається пов’язаний з виробництвом. Також було визначено коло посадових осіб, чия недбалість чи невиконання посадових обов’язків призвели до настання трагедії. Члени комісії розробили для обов’язкового виконання заходи щодо запобігання виникненню подібним нещасним випадкам.