Територіальна громада на Тячівщині долучилася до спільної і наступальної роботи проти тіньової зайнятості на Закарпатті

3 роки ago admin 0

За визначенням Мінекономіки України, сфера торгівлі  знаходиться в числі ризикових галузей для використання незадекларованої праці. На Закарпатті також чи не найбільший відсоток неоформлених працівників фахівці Управління Держпраці виявляють саме у торгівельних закладах.

Попри проведену інспекторами Управління масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу, в області продовжують мати місце випадки порушення законодавства про працю в частині неоформлених трудових відносин,  більшість з яких – у закладах сфери торгівлі.

Нещодавно під час інспекційного відвідування в одному з магазинів на Тячівщині, ініціатором  проведення якого  була також  місцева територіальна громада, фахівці Управління Держпраці краю зафіксували факт допуску до виконання трудових функцій без належного документального оформлення  двох продавців. Молоді особи зізналися, що з власницею крамниці не укладали жодних договорів – ні трудового, ні цивільно-правового. Таким чином підприємець допустила порушення вимог ч. 1, ч.3 ст. 24 Кодексу Законів про працю України.

За результатами інспектування, був складений протокол, власниці торговельного закладу  надали припис на обов’язкове усунення виявлених порушень та попередили про передбачену фінансову відповідальність.

Принагідно нагадуємо, що з 27 квітня цього року, за Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» (04.03.2021 № 1320-IX), органи місцевого самоврядування наділені правом звертатися з повідомленнями про  порушення законодавства про працю, в т.ч. щодо використання незадекларованої праці, до територіальних органів Державної служби України  з питань праці.