Рятувальники Закарпаття взяли участь у командно-штабних тренуваннях щодо гасіння лісових пожеж

3 роки ago admin 0

Останнім часом лісові пожежі стали справжнім лихом для всього світу: Греція, Туреччина, Австралія, США… Наймасштабніші за останні десятиліття загорання в лісових масивах призводять до людських жертв, нищать майно та державні цінності. Українські рятувальники не стоять осторонь вогняної біди, що охопила Грецію й Туреччину та допомагають їм боротися з лісовими пожежами.

Для того, аби подібні пожежі не виникали в Україні, рятувальники провели сьогодні командно-штабні тренування щодо відпрацювання дій органів управління та порядку організації ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з лісовими пожежами. Захід відбувся в режимі відеоконференції.

«Сьогоднішнє штабне тренування, яке проводиться відповідно до рішення Державної комісії з ТЕБ та НС як ніколи актуальне, – наголосив, відкриваючи захід голова ДСНС України Микола Чечоткін. – Адже під час масштабних минулорічних лісових пожеж деякі посадові особи були неспроможні прийняти на себе усю повноту відповідальності, залучити – принаймні на початковому етапі – усі необхідні сили та засоби,  організувати взаємодію між ними».

Микола Чечоткін підкреслив, що сьогоднішні тренування – складова цілого комплексу заходів з протидії пожежам в екосистемах, який почали впроваджувати в усіх регіонах України з квітня цього року.

До участі від Закарпатської області, окрім керівництва ГУ ДСНС, долучились представники зацікавлених структурних підрозділів ОДА, обласного управління лісового та мисливського господарства, а також відповідальні особи природоохоронних територій (заповідників та природних парків). Так, під час тренувань учасники вивчили загальний моніторинг дій під час гасіння лісової пожежі, обговорили права та обов’язки керівника гасіння пожежі, ознайомились із методикою прогнозування обставин й потреб у силах і засобах. Окремо зупинились на особливостях організації гасіння ландшафтних пожеж на території об’єктів природно-заповідного фонду.

На Закарпатті з початку року виникло 3 лісові пожежі загальною площею 2,8 га. Однак загорань, що виникали в екосистемах, зафіксовано набагато більше – 682 випадки. В результаті цього знищено понад 613 га сухої рослинності та чагарників на відкритих територіях. З огляду на це присутні зупинились на шляхах запобігання виникнення таких пожеж та обговорили можливі превентивні заходи.

ГУ ДСНС України у Закарпатській області

606bb013-e362-4e10-984c-439dfa99dff9.jpged542e88-9278-4f60-9565-cf7b4eda054b.jpg

DSC_0235 копия.jpgDSC_0232 копия.jpg