Станом на початок липня на Закарпатті в 23 рази менше лісових пожеж ніж в аналогічний період 2020 року

3 роки ago admin 0

Літо – час виникнення найбільшої кількості пожеж по території всієї України.    Спека і людський фактор – головні чинники виникнення вогню в лісі. Цьогорічна статистика говорить про позитивні результати: станом на середину липня по Україні виявлено 179 випадків лісових пожеж загальною площею 78 га. У 2020 році за аналогічний проміжок часу було виявлено 1627 пожеж загальною площею 44389 га, – про це повідомляють в Державному агентстві лісових ресурсів України.

Відтак, пріоритетним завданням на найближчі кілька місяців є попередження вогню в лісових масивах. Відповідно до наказу Держлісагентства усі підпорядковані управління повинні виконати ряд заходів з метою недопущення лісових пожеж.  Зокрема йдеться про приведення до ладу усього наявного протипожежного інвентарю, укомплектування необхідною технікою, влаштування та догляд за мінералізованими смугами, особливо тими, які прилягають до населених пунктів та поблизу місць відпочинку, забезпечити широке інформування населення про важливість дотримання усіх протипожежних правил поведінки в лісових масивах, посилити роботу щодо залучення коштів місцевих бюджетів для фінансування протипожежних заходів та придбання пожежної техніки.

Разом із позитивною динамікою у загальноукраїнській статистиці тішить і динаміка по Закарпаттю. Станом на 1 липня в лісовому фонді Закарпатського ОУЛМГ зафіксовано 3 лісові пожежі загальною площею 2,8 га, натомість за аналогічний період минулого року ця цифра була відповідно 70 випадків на площі 124,94 га.

Робота по підготовці до пожежонебезпечного періоду в області велася ще з початку року. За цей час на Закарпатті лісівниками спільно із підрозділами ДСНС було проведено ряд протипожежних навчань, де лісівники спільно із рятувальниками вчилися протидіяти лісовим пожежам. Останні з яких пройшли на Міжгірщині із залученням авіації. Було використано вертоліт МІ-8 із водозливним пристроєм, котрий заливав осередок умовної пожежі з висоти.  Крім того закарпатські лісівники були залучені до міжобласних тактичних навчань на Львівщині.

Якщо говорити мовою цифр, то цьогорічна «протипожежна» статистика від лісівників Закарпаття виглядає так:

Влаштовано 64,4 км мінералізованих смуг

Проведено догляд за мінсмугами в обсязі 147,9

Перекрито 88 позапланових доріг, які ведуть у лісовий фонд

Встановлено 97 одиниць наглядної протипожежної агітації

Проведено 271 лекцію та бесіду на протипожежну тематику

Оприлюднено в ЗМІ  36 виступів і звернень про дотримання вимог пожежної безпеки

Про лісові пожежі на Закарпатті у 2021 році:

26 березня у лісовому фонді ДП «Іршавське лісове господарство» вогонь пошкодив територію площею 1 га. Причина займання – підпал сільгоспугіддя. Порушника виявлено і накладено штрафні санкції 1530 грн

10 квітня займання у лісфонді ДП «Виноградівське лісове господарство». Масштаб – 0,3 га. Причина – підпал сільського угіддя. Порушника виявлено та накладено на нього штраф у розмірі 3060 грн.

28 квітня горіла на території ДП «Великоберезнянське лісове господарство» Вогонь пошкодив 1,5 га. Порушника не виявлено.

Літо – час виникнення найбільшої кількості пожеж по території всієї України.    Спека і людський фактор – головні чинники виникнення вогню в лісі. Цьогорічна статистика говорить про […]